AI wordt steeds goedkoper: wat betekent dat voor jou?
![](https://nieuws.crypto.nl/wp-content/uploads/2025/02/1-4.jpg)
Kunstmatige intelligentie (AI) wordt elk jaar goedkoper en krachtiger. Volgens OpenAI-CEO Sam Altman dalen de kosten om AI te gebruiken jaarlijks met een factor 10. Dat opent de deur naar goedkopere producten, maar ook naar duurdere luxeartikelen. Hoe werkt dit en wat betekent het voor de economie?
AI wordt betaalbaarder dan ooit
AI maakt enorme sprongen, niet alleen in kwaliteit maar ook in betaalbaarheid. Altman wijst erop dat de kosten van AI-gebruik de afgelopen jaren explosief zijn gedaald. Een goed voorbeeld is het verschil tussen OpenAI’s GPT-4 in 2023 en GPT-4o in 2024: de kosten zijn in die tijd met een factor 150 afgenomen.
Deze ontwikkeling gaat veel sneller dan de bekende wet van Moore, die stelt dat computerchips elke twee jaar twee keer zo krachtig worden tegen een lagere prijs. AI lijkt die wet nu in te halen, waardoor het steeds toegankelijker wordt voor consumenten en bedrijven.
Goedkopere producten, maar ook duurdere luxe
Doordat AI steeds goedkoper wordt, kunnen de productiekosten van veel goederen en diensten omlaag. Denk aan snellere klantenservice via AI-chatbots, goedkopere vertalingen en zelfs complexere toepassingen zoals AI-gestuurde softwareontwikkeling.
Toch zal niet alles goedkoper worden. Schaarse producten zoals luxeartikelen en vastgoed kunnen juist duurder worden, waarschuwt Altman. Waarom? Omdat AI veel processen efficiënter maakt, waardoor er meer vraag kan ontstaan naar exclusieve producten en grondstoffen die niet zomaar gereproduceerd kunnen worden.
Toekomst: AI voor iedereen?
Altman denkt dat AI op den duur zo goedkoop wordt dat iedereen ervan kan profiteren. Hij stelt zelfs voor om wereldwijd mensen een ‘compute budget’ te geven, waarmee ze AI kunnen inzetten voor hun werk of dagelijks leven.
Zijn visie? Tegen 2035 moet iedereen toegang hebben tot een intelligentieniveau dat nu nog ondenkbaar is.
“Iedereen zou gebruik moeten kunnen maken van onbeperkte intelligentie om te doen wat ze maar willen,” zegt hij.
AI verandert de economie sneller dan verwacht
De razendsnelle ontwikkeling van AI heeft nu al grote gevolgen. Toen het Chinese bedrijf DeepSeek begin 2025 een goedkoop AI-model lanceerde, kelderden de aandelen van chipfabrikanten zoals Nvidia. Tegelijkertijd omarmen Chinese tech- en autobedrijven de nieuwe AI-toepassingen in hun producten.
Het is duidelijk: AI wordt steeds goedkoper en krachtiger. De vraag is niet of dit impact heeft, maar hoe snel het ons dagelijks leven zal veranderen. Eén ding is zeker—AI is geen toekomstmuziek meer, het is hier en nu.