Bitcoinminer draait megawinst, maar ruilt crypto deels in voor AI

Core Scientific, een van de grootste beursgenoteerde Bitcoinminers in de VS, heeft in het eerste kwartaal van 2025 een winst van maar liefst 580 miljoen dollar geboekt. Toch valt de omzet tegen, en dat komt vooral door een daling in miningopbrengsten na de halvering van Bitcoin in april.
Minder Bitcoin, meer datacenters
Na de halvering — waarbij de beloning voor het minen van een blok halveerde van 6,25 naar 3,125 BTC — zag Core Scientific zijn inkomsten flink teruglopen. De kwartaalomzet kwam uit op 79,5 miljoen dollar. Ter vergelijking: een jaar eerder was dat nog 179 miljoen.
De meeste omzet kwam uit het zelf minen van Bitcoin (67 miljoen), gevolgd door datacenterverhuur (8,6 miljoen) en miningdiensten voor andere partijen (3,8 miljoen).
Toch is het bedrijf optimistisch. De stijgende Bitcoinprijs (+74%) en dalende energiekosten (-33%) gaven een flinke boost aan de winst.
Van mining naar AI-infrastructuur
Core Scientific gebruikt dit moment om te schakelen. In februari sloot het een deal van 1,2 miljard dollar met AI-startup CoreWeave om samen datacenters uit te bouwen voor high-performance computing (HPC) — rekenkracht die nodig is voor AI-toepassingen.
Het bedrijf verwacht tegen 2026 jaarlijks 360 miljoen dollar omzet uit deze colocatiediensten te draaien. CEO Adam Sullivan noemt dit kwartaal dan ook een “kantelpunt”, waarin het bedrijf van pure miner verandert in een AI-infrastructuurspeler.
Bitcoinminers ontdekken AI
Core Scientific is niet de enige die deze overstap maakt. Andere grote miners zoals Hive Digital, Hut 8 en Iris Energy verleggen ook hun focus. Ze verkopen deels hun miningcapaciteit om plaats te maken voor AI. En met reden: volgens vermogensbeheerder VanEck kunnen beursgenoteerde miners hiermee op termijn jaarlijks bijna 14 miljard dollar extra verdienen.
Aandeel in beweging
Beleggers reageerden wisselend. Het aandeel CORZ daalde na de bekendmaking met 1% naar $8,90, maar steeg kort daarna naar $9,24 — een teken dat investeerders geloven in de nieuwe koers.