SEC blijft vasthouden aan harde aanpak ondanks belangrijke rechtszaak
In juni 2024 zette het Amerikaanse Hooggerechtshof een punt achter het Chevron-arrest van 1984, dat jarenlang regelgevende instanties de vrijheid gaf om hun eigen beleid op vaak willekeurige manieren te handhaven. Voor de cryptosector had dit grote gevolgen: veel bedrijven kwamen onder druk te staan door strikte regelgeving, waardoor innovatie werd afgeremd en investeringen tegengehouden.
Stuart Alderoty, juridisch hoofd van Ripple, verwacht echter dat deze ontwikkeling weinig invloed zal hebben op de aanpak van de Amerikaanse beurswaakhond, de SEC. Volgens Alderoty blijft de SEC onder haar huidige leiderschap vastberaden om de cryptomarkt via handhavingsacties te reguleren. Hij stelt dat de SEC verwarring zaait binnen de industrie door een stortvloed aan rechtszaken. “Het lijkt ze niet te deren of ze juridisch gezien gelijk hebben. Het gaat hen erom dat ze zoveel mogelijk onzekerheid creëren,” aldus Alderoty.
Hij gelooft dat alleen een leiderschapswissel bij de SEC verandering kan brengen. De SEC’s aanpak, zoals ook te zien is in de rechtszaak tegen Ripple, zorgt volgens hem voor grote onrust in de sector.
Ook Uniswap Labs reageerde op de ommekeer van Chevron. Zij voerden in juli 2024 deze zaak aan om te betogen tegen de plannen van de SEC om gedecentraliseerde financiële projecten (DeFi) onder dezelfde regels te laten vallen als traditionele beurzen. Dit zou DeFi-platforms verplichten om aan dezelfde regelgeving te voldoen, iets waar veel cryptobedrijven zich tegen verzetten.
Hoewel de omkering van Chevron grote juridische gevolgen heeft, verwacht men dat de SEC voorlopig vasthoudt aan haar strenge beleid richting de cryptomarkt. Alleen een verandering in de top van de SEC lijkt hier invloed op te kunnen hebben.