AI helpt AI: de strijd tegen misinformatie
Om de gevaren van kunstmatige intelligentie (AI) effectief te bestrijden, hebben we juist méér AI nodig, stelt Nvidia CEO Jensen Huang. Tijdens een bijeenkomst op 27 september in Washington DC gaf Huang aan dat alleen AI snel genoeg kan reageren om de vloedgolf aan door AI gegenereerde nepnieuws en valse informatie te stoppen.
Hij vergeleek de rol van AI met hoe cybersecurity zich blijft ontwikkelen.
“Bijna elk bedrijf loopt continu risico op een hack,” legde Huang uit. “We hebben steeds geavanceerdere technologie nodig om ons te beschermen, en AI speelt daarbij een sleutelrol.”
Zorgen over AI en de Amerikaanse verkiezingen
De zorgen over het gebruik van AI voor misleiding groeien, vooral met de Amerikaanse presidentsverkiezingen in zicht. Uit onderzoek van het Pew Research Center blijkt dat bijna 60% van de Amerikanen zich zorgen maakt over de rol van AI bij het verspreiden van valse informatie over de kandidaten. Zowel aanhangers van de Democraten als de Republikeinen delen deze zorg.
Bovendien gelooft 40% van de ondervraagden dat AI voornamelijk voor negatieve doeleinden zal worden ingezet tijdens de verkiezingen. Dit werd nog verder benadrukt toen een anonieme overheidsbron meldde dat Rusland en Iran AI inzetten om video’s van toespraken van Kamala Harris te manipuleren om zo de verkiezingen te beïnvloeden.
AI biedt oplossingen, maar vraagt veel energie
Huang benadrukt dat overheden niet alleen AI moeten reguleren, maar ook zelf actief moeten gebruiken. Vooral bij ministeries zoals Defensie en Energie ziet hij een belangrijke rol weggelegd voor AI. Hij pleit er zelfs voor om een speciale AI-supercomputer te bouwen in de Verenigde Staten om technologische innovatie te stimuleren.
Een van de grootste uitdagingen die Huang ziet, is het toenemende energieverbruik door AI. Hij voorspelt dat de datacenters van de toekomst wel tien tot twintig keer meer energie nodig hebben dan de huidige faciliteiten, die nu al goed zijn voor 1,5% van het wereldwijde elektriciteitsverbruik.
Volgens Huang zouden deze energie-intensieve datacenters geplaatst kunnen worden op locaties waar een overschot aan energie is.
“AI maakt niet uit waar het leert,” aldus Huang.
“We kunnen datacenters bouwen in gebieden met overtollige energie en die daar benutten.”
Het is duidelijk dat AI zowel kansen als uitdagingen met zich meebrengt. Of het nu gaat om het aanpakken van nepnieuws of het verminderen van energieverbruik, AI zal een belangrijke rol spelen in onze toekomst.