Nieuwe Stappen in EU-Wetgeving: Wat Betekent Dit voor Crypto-Dienstverleners?
Onlangs nam het Europees Parlement een belangrijke stap in de regulering van de cryptomarkt. Met een nieuwe set wetten wordt de manier waarop crypto-dienstverleners opereren flink aangescherpt. Dit gaat van het nauwkeuriger checken van klantgegevens tot het melden van verdachte activiteiten, een verandering die impact heeft op iedereen van grote crypto-exchanges tot de kleinere spelers.
De stemming die afgelopen woensdag plaatsvond, onderstreept de EU’s inzet om witwassen via crypto-assets steviger aan te pakken. De regels richten zich niet alleen op crypto-bedrijven, maar ook op andere sectoren zoals online gokplatforms. Patrick Hansen, directeur EU Strategie en Beleid bij Circle, noemde de stemming een logische stap vooruit. Hij verduidelijkte ook dat, hoewel geruchten anders suggereerden, de wet niet van toepassing is op anonieme wallets en zelfbeheerde betalingen. Deze blijven buiten schot.
Deze nieuwe wetgeving zal in werking treden drie jaar nadat de Raad van de EU deze formeel heeft aangenomen. Onder de nieuwe regels vallen alle CASPs (Crypto-Asset Service Providers) die al gereguleerd worden onder de MiCA-regelgeving, een framework dat sinds juni 2023 van kracht is en eind dit jaar volledig van toepassing zal zijn.
Wat betekent dit concreet? Deze dienstverleners moeten aan strikte KYC (Know Your Customer) en AML (Anti-Money Laundering) eisen voldoen. Dit is echter niet nieuw; het is een voortzetting van de eisen die al bestonden onder de AMLD5-regelgeving. Het uiteindelijke doel is om een veiligere en transparantere markt voor iedereen te creëren, waardoor de integriteit van financiële transacties binnen de EU versterkt wordt.
Volgens Hansen is de definitieve versie van deze regelgeving een winst voor de crypto-industrie. In plaats van een zeer strikte benadering die eerder was voorgesteld, is dankzij feedback vanuit de sector nu gekozen voor een benadering die risico’s afweegt en verschillende opties biedt.
Deze veranderingen benadrukken de serieuze benadering van de EU ten aanzien van de crypto-industrie en haar voortdurende inzet om zowel veiligheid als innovatie binnen deze snelgroeiende sector te bevorderen.