Crypto Doorbraak: Europese Banken Betreden de Markt
Dankzij nieuwe regelgeving duiken Europese banken vol vertrouwen de wereld van cryptovaluta in. De introductie van het MiCA-framework, oftewel de Markets in Crypto-Assets Regulation, zorgt voor de nodige helderheid. Dit regelgevend kader, aangenomen door de Europese Raad in mei 2023, heeft als doel beleggers beter te beschermen en standaarden voor transparantie en antiwitwasregels aan te scherpen.
Lukas Enzersdorfer-Konrad, plaatsvervangend CEO van Bitpanda, licht toe:
“Europese banken zien nu duidelijk de mogelijkheden van crypto als activaklasse. Het MiCA-framework biedt hen de broodnodige duidelijkheid. Hierdoor realiseren ze zich dat ze niet de benodigde technische expertise in huis hebben om deze markt zelfstandig te betreden en kiezen daarom voor samenwerking met gespecialiseerde crypto-dienstverleners zoals Bitpanda.”
Een sprekend voorbeeld is de Oostenrijkse bankgroep Raiffeisen, die samenwerkt met Bitpanda om haar klanten digitale activadiensten aan te bieden. Andere grote Europese banken richten zich ook op het ontwikkelen van crypto-diensten voor zakelijke klanten.
De goedkeuring van de eerste spot Bitcoin ETF’s in de Verenigde Staten heeft eveneens de interesse van institutionele beleggers aangewakkerd, een ontwikkeling die ook in Europa voelbaar is.
“Banken van verschillende groottes zijn op zoek naar partners en toepassingen om hun crypto-aanbod vorm te geven,” bevestigt Enzersdorfer-Konrad.
Zo kondigde Landesbank Baden-Württemberg (LBBW), Duitslands grootste federale bank, recent aan vanaf later dit jaar cryptobewaardiensten voor institutionele klanten te zullen aanbieden, met gebruik van Bitpanda’s infrastructuur.
Deze beweging wordt gedreven door het besef dat vele van LBBW’s grote zakelijke klanten reeds cryptovaluta bezitten.
“Tijdens gesprekken met accountmanagers kwamen we erachter dat deze bedrijven al een deel van hun vermogen in crypto hadden,” deelt Enzersdorfer-Konrad.
Deze trend toont aan hoe traditionele financiële instituties zich niet alleen aanpassen aan, maar ook steeds meer verweven raken met de crypto-wereld. Europese banken staan aan de vooravond van een nieuw tijdperk, waarbij ze niet alleen financieel geld en edelmetalen beheren, maar nu ook digitale assets gaan bewaren. Dit is een belangrijke stap vooruit in de integratie van crypto in het conventionele financiële systeem.