Bitcoin-geldautomaten wereldwijd onder druk: Meer dan 600 uitgeschakeld in twee maanden
In de afgelopen maanden zijn wereldwijd meer dan 600 Bitcoin-geldautomaten verwijderd. Deze actie wordt geleid door autoriteiten die zich richten op het aanpakken van apparaten die betrokken zijn bij fraude en oplichting. Vooral in de Verenigde Staten zijn veel Bitcoin-geldautomaten offline gehaald, met als doel illegale activiteiten tegen te gaan.
Bitcoin-scams via geldautomaten nemen toe
Volgens de Federal Trade Commission (FTC) zijn oplichtingspraktijken via Bitcoin-geldautomaten sinds 2020 sterk toegenomen. In 2023 alleen al zijn er meer dan $110 miljoen verloren gegaan door fraude via deze apparaten. Vooral ouderen, 60 jaar en ouder, zijn vaak het doelwit van deze praktijken. Oplichters gebruiken de anonimiteit en snelheid van cryptotransacties om mensen te misleiden hun geld via deze automaten over te maken.
Initiatieven om regulering te verbeteren
In augustus werd in Chico, Californië, een voorstel gedaan om Bitcoin-geldautomaten meer te behandelen als banken. Dit zou moeten helpen om fraude tegen te gaan en meer toezicht mogelijk te maken. Ook in andere delen van de wereld worden maatregelen genomen. Zo voerde Duitsland in augustus een actie uit waarbij 13 geldautomaten werden in beslag genomen wegens onvoldoende naleving van de regels.
Wereldwijd netwerk krimpt
Op dit moment zijn er wereldwijd nog ongeveer 38.790 crypto-geldautomaten actief. Het merendeel hiervan staat in de VS en Canada, die samen goed zijn voor 91% van alle crypto-geldautomaten. Exploitanten zoals Bitcoin Depot, dat meer dan 8.500 apparaten beheert, waarschuwen gebruikers actief voor oplichting door middel van meldingen op hun automaten.
In sommige landen worden nog strengere maatregelen getroffen. Zo zijn crypto-geldautomaten in Singapore volledig verboden als onderdeel van bredere reguleringen rondom de promotie van cryptocurrency.
Conclusie
De groei van het netwerk van Bitcoin-geldautomaten wordt wereldwijd afgeremd door striktere regelgeving en maatregelen tegen fraude. Landen zoals de VS en Duitsland nemen het voortouw in het aanpakken van de risico’s rondom deze apparaten. Tegelijkertijd blijven veel regio’s zoeken naar manieren om crypto veilig en toegankelijk te houden voor gebruikers.