Weinig Duitsers kennen de digitale euro: Veel onduidelijkheid en misverstanden
De meeste Duitsers hebben nog nooit van de digitale euro gehoord, en sommigen denken dat het een cryptocurrency is, blijkt uit een onderzoek van de centrale bank.
Uit een recente enquête van de Deutsche Bundesbank blijkt dat de helft van de Duitsers zich kan voorstellen de digitale euro te gebruiken, ondanks dat velen er nog nooit van hebben gehoord of precies weten wat het is.
Het onderzoek onder 2.012 mensen, gepubliceerd op 4 juni, toonde aan dat 50% zich “zeker” of “waarschijnlijk” kan voorstellen de digitale euro te gebruiken als extra betaaloptie.
Een kwart gaf aan de digitale euro “zeker niet” te zullen gebruiken, ongeveer evenveel zei “waarschijnlijk niet”, en 1% wist het niet.
Drie op de vijf ondervraagden hadden nog nooit gehoord, gelezen of gezien over de digitale euro.
Van degenen die er wel iets van wisten, gaf ongeveer een kwart aan niet te weten wat het precies was. 16% dacht dat het een cryptocurrency was en bijna 30% dacht dat de digitale euro bedoeld was om contant geld te vervangen of geloofde dat contant geld zou verdwijnen bij de introductie.
Slechts 17% antwoordde correct dat het een vorm van digitaal geld uitgegeven door de centrale bank van het Eurosysteem was, die de ECB als aanvulling op andere betaalmethoden, zoals contant geld, beschikbaar zou stellen.
Bundesbank-president Joachim Nagel verklaarde dat de enquête aantoont dat “er nog veel informatie verstrekt moet worden.”
Privacy grootste zorg bij digitale euro
Het waarborgen van betere privacy bij de digitale euro in vergelijking met bestaande digitale betaalopties was het belangrijkste kenmerk voor de respondenten, waarbij meer dan driekwart dit als “zeer belangrijk” of “belangrijk” beoordeelde.
Meer dan 70% vond het belangrijk dat de digitale valuta gebaseerd is op Europese infrastructuur, terwijl meer dan 60% het belangrijk vond dat de digitale euro net als contant geld door de overheid wordt uitgegeven en offline kan worden gebruikt.
“De centrale banken van het Eurosysteem hebben geen interesse in de gegevens van gebruikers,” zei Nagel.
Hij beweerde dat de digitale euro de privacy “veel effectiever” zou beschermen dan huidige commerciële betaaloplossingen.
De ECB beweert dat de digitale euro offline kan worden gebruikt en dat transactiegegevens “alleen bekend zouden zijn bij de betaler en de ontvanger.”
Momenteel bevindt het project zich in een voorbereidingsfase die naar verwachting in oktober 2025 wordt afgerond, met als focus het finaliseren van regels en het vinden van mogelijke uitgevers.
In juni vorig jaar diende de Europese Commissie een ontwerpverordening in voor een wettelijk kader voor de digitale euro en een voorstel om het gebruik van contant geld te waarborgen.
Burkhard Balz, bestuurslid van de Bundesbank verantwoordelijk voor het digitale euro-project, zei dat volgens de huidige plannen mensen “op zijn vroegst in 2028 hun eerste betalingen met de digitale euro zouden kunnen doen.”