Fysiek geweld tegen Bitcoinbezitters neemt toe door koersstijging

Bitcoin steeds vaker doelwit van gewelddadige overvallen
De sterke stijging van de Bitcoinprijs in 2025 heeft niet alleen beleggers enthousiast gemaakt, maar ook criminelen geprikkeld. In de eerste zeven maanden van dit jaar zijn er wereldwijd al 35 fysieke aanvallen op Bitcoinbezitters gemeld. Daarmee ligt het aantal op schema om het recordjaar 2021 te verdubbelen.
Wat zijn wrench attacks?
Een wrench attack is een diefstal waarbij fysieke dreiging of geweld wordt gebruikt om iemand te dwingen zijn crypto af te staan. Denk aan overvallen, gijzelingen of afpersing. De naam komt van de grap: waarom zou je iemands wallet proberen te hacken als je hem ook met een moersleutel (wrench) kunt dwingen zijn wachtwoord te geven?
In tegenstelling tot digitale hacks zijn deze aanvallen persoonlijk, gewelddadig en vaak moeilijker te voorkomen.
Waarom neemt dit soort crypto-geweld toe?
Volgens blockchainonderzoeksbedrijf Chainalysis spelen meerdere factoren een rol:
- De Bitcoinprijs brak dit jaar meerdere records en steeg tot boven de $122.000.
- Crypto wordt steeds zichtbaarder. Mensen tonen hun succes op social media, soms met weinig aandacht voor hun eigen veiligheid.
- Criminele netwerken denken vaak nog steeds dat crypto niet te traceren is.
Die combinatie maakt particuliere bezitters van crypto tot makkelijke doelwitten voor fysieke aanvallen. Chainalysis ziet vooral een toename in berovingen, huisinbraken, ontvoeringen en afpersing.
Wat helpt tegen deze aanvallen?
Er zijn wel degelijk manieren om dit soort criminaliteit terug te dringen:
- Bitcoin ETF’s maken het mogelijk om in Bitcoin te beleggen zonder de munten zelf in bezit te hebben. Daardoor is er niets om fysiek te stelen.
- Blockchaintransparantie betekent dat gestolen crypto vaak te traceren is — en in sommige gevallen, zoals bij stablecoins, zelfs bevroren kan worden.
- Strafrechtelijke vervolging blijft een belangrijk afschrikmiddel. Hoe vaker daders worden opgespoord en vervolgd, hoe minder aantrekkelijk het wordt om dit soort misdrijven te plegen.
Volgens Chainalysis kunnen de combinatie van transparantie, wetshandhaving en nieuwe beleggingsvormen zoals ETF’s ervoor zorgen dat deze trend wordt doorbroken.
Werkelijk aantal slachtoffers ligt waarschijnlijk hoger
De huidige cijfers zijn gebaseerd op openbare rapportages, zoals die van Casa-medeoprichter Jameson Lopp. Maar veel slachtoffers melden het incident niet, uit schaamte, angst voor wraak of omdat ze denken dat het toch geen zin heeft. Daardoor ligt het daadwerkelijke aantal waarschijnlijk veel hoger.
Conclusie
De stijgende waarde van Bitcoin zorgt niet alleen voor winst, maar brengt ook nieuwe risico’s met zich mee. Fysiek geweld tegen bezitters van crypto is aan een opmars bezig. Wie crypto bezit, doet er goed aan om bewust met veiligheid om te gaan niet alleen digitaal, maar ook fysiek.
Veelgestelde vragen
Wat is een wrench attack?
Een fysieke aanval waarbij iemand onder dwang zijn crypto moet afstaan, vaak met geweld of dreiging. Denk aan een inbraak, ontvoering of afpersing.
Waarom neemt dit soort criminaliteit toe?
Door de enorme koersstijging van Bitcoin is crypto aantrekkelijker voor criminelen geworden. Vooral mensen die openlijk tonen dat ze crypto bezitten, lopen risico.
Hoe bescherm ik mezelf als ik crypto heb?
Houd je bezit privé, gebruik cold storage (offline wallets), en overweeg te investeren via ETF’s als je minder risico wilt lopen. Let ook op persoonlijke veiligheid: laat niet zien dat je veel crypto bezit.