Bitcoin-kopers leggen gemiddeld $100.000 neer: slimme steun of teken van oververhitting?

Recordaankoopprijs zet nieuwe bodem in de markt
De gemiddelde aankoopprijs van speculatieve Bitcoin-beleggers ligt nu boven de $100.000. Dit opvallende datapunt kan niet alleen als psychologische steun dienen voor de koers, maar geeft ook een inkijkje in hoe ‘heet’ de markt momenteel is.
Volgens cijfers van on-chain analysebedrijf Glassnode hebben zogenoemde short-term holders (kortetermijnhouders) in de afgelopen zes maanden gemiddeld meer dan een ton betaald per BTC. Dit soort investeerders stapt vaak in op basis van kortetermijntrends en verkoopt sneller bij onrust of koersdalingen.
Wat betekent dit voor de koers?
De term cost basis verwijst naar het bedrag dat investeerders gemiddeld hebben betaald voor hun munten. Bij short-term holders wordt dit ook wel de gerealiseerde prijs genoemd. In bullmarkten fungeert deze prijs vaak als een belangrijk steunniveau: zolang de koers erboven blijft, zijn veel beleggers in de plus en dus minder snel geneigd te verkopen.
Dat deze grens nu op $100.000 ligt, is dus meer dan symbolisch. Het kan fungeren als een soort vangnet, mocht Bitcoin een correctie maken. Tegelijkertijd zegt het ook iets over de huidige marktstemming: veel kopers lijken blind instappen geen probleem te vinden, zolang de koers maar blijft stijgen.
Massale winstnemingen door beleggers en whales
Maar zelfs de meest loyale hodlers weten wanneer het tijd is om wat winst van tafel te halen. Binnen 24 uur werd er voor ruim $3,5 miljard aan Bitcoin verkocht met winst een van de hoogste pieken van dit jaar. Vooral langetermijnhouders maakten gebruik van de hoge koers om bij te sturen.
Opvallend is ook dat grote spelers (‘whales’) niet stilzitten. Een slapende wallet met 80.000 BTC werd na tien jaar plotseling weer actief. De helft daarvan werd verplaatst naar Galaxy Digital, een bekende crypto-exchange. Zulke bewegingen zijn vaak een signaal dat er winst genomen wordt of dat een volgende zet in voorbereiding is.
Is dit een top, of juist een nieuwe start?
Bijna 99% van het circulerende aanbod van Bitcoin staat momenteel in de plus. Dat klinkt positief, maar historisch gezien gaat zulke euforie vaak gepaard met verhoogd risico op een correctie. De dominantie van langetermijnbeleggers zorgt weliswaar nog voor stabiliteit, maar de eerste tekenen van oververhitting zijn zichtbaar.
Voor Nederlandse beleggers is het dus slim om alert te blijven. De koers stijgt, de cijfers zijn indrukwekkend maar de realiteit is dat markten nooit in één rechte lijn omhoog gaan.
FAQ
Wat is een ‘cost basis’ in crypto?
Dat is het gemiddelde bedrag dat je voor je crypto hebt betaald. Bij groepen beleggers wordt dit gebruikt om te bepalen op welk niveau steun of weerstand in de markt kan ontstaan.
Wie zijn ‘short-term holders’?
Dat zijn investeerders die hun Bitcoin minder dan zes maanden vasthouden. Ze reageren vaak sneller op koersschommelingen en stappen soms in of uit op basis van kortetermijnhype.
Waarom is 99% van de bitcoins in de plus een waarschuwingssignaal?
Omdat het aangeeft dat bijna iedereen winst heeft. Dat kan leiden tot winstnemingen, wat op zijn beurt een correctie kan veroorzaken — zeker als de euforie omslaat in voorzichtigheid.