Bitcoin naar recordhoogte: waarom $113.000 mogelijk slechts het begin is

Bitcoin heeft een nieuw koersrecord neergezet: ruim $113.800. En dat terwijl er nog miljarden aan stablecoins klaarstaan om de markt in te stromen. Grote beleggers zijn wakker, kleine beleggers blijven opvallend stil en dat creëert een unieke situatie. In dit artikel lees je waarom dit zo belangrijk is en wat dit kan betekenen voor de komende maanden.
Waarom stijgt Bitcoin ineens zo hard?
De recente koerssprong komt niet uit het niets. Er zijn meerdere signalen die erop wijzen dat de markt klaar is voor een nieuwe fase:
- Er is minder verkoopdruk van particuliere beleggers
- Stablecoins hopen zich op op de grote exchanges
- Grote spelers domineren het handelsvolume
Wat zijn stablecoins?
Stablecoins zijn cryptomunten die gekoppeld zijn aan de waarde van traditionele valuta, zoals de Amerikaanse dollar. Bekende voorbeelden zijn USDT (Tether) en USDC (USD Coin). Ze worden vaak gebruikt als ‘tussenstop’ wanneer beleggers even uit risicovolle crypto willen stappen zonder hun geld helemaal om te zetten naar euro’s of dollars.
Een bullish signaal: de SSR MACD
Een minder bekende maar belangrijke indicator is de Stablecoin Supply Ratio MACD (SSR MACD). Deze meet het evenwicht tussen het aantal beschikbare stablecoins en de waarde van Bitcoin.
Een zogeheten bullish crossover in deze indicator waarbij de MACD-lijn boven de signaallijn uitkomt is meestal een teken dat er nieuw geld de markt in komt. En dat is precies wat nu gebeurt, volgens analist SunflowerQuant.
Op Binance, ’s werelds grootste crypto-exchange, staat inmiddels meer dan $31 miljard aan USDT en USDC klaar. Dit zijn grote hoeveelheden ‘droog kruit’ die nog ingezet kunnen worden. De SSR MACD wijst erop dat die inzet eraan zit te komen.
Retail staat aan de zijlijn, whales bewegen
Terwijl de koers stijgt, doen particuliere beleggers opvallend weinig. De hoeveelheid BTC die door retail naar exchanges wordt gestuurd is gedaald naar het laagste niveau sinds april 2025. Dit wijst op minder verkoopdruk.
Dat opent de deur voor grotere partijen en die maken daar gebruik van. Binance zag zijn marktaandeel in de spotmarkt oplopen tot bijna 50%. Grote beleggers kiezen duidelijk voor liquiditeit en stabiliteit, en Binance biedt dat.
Wat kunnen we verwachten?
De optelsom van factoren is bullish:
- Minder verkoopdruk = minder dalingsgevaar
- Meer stablecoins = meer koopkracht
- Actieve institutionele handel = grotere prijsbewegingen
Als die $31 miljard aan stablecoins daadwerkelijk de markt in stroomt, kan Bitcoin zomaar een volgende sprong maken.
Conclusie
Bitcoin staat op een kruispunt: de koers breekt records, grote spelers maken hun move, en er ligt nog een enorme berg kapitaal aan de zijlijn. Voor de Nederlandse crypto-investeerder is dit hét moment om alert te zijn. De volgende fase van de bullmarkt zou zomaar kunnen zijn begonnen.
Veelgestelde vragen
Wat is de Stablecoin Supply Ratio (SSR)?
De SSR vergelijkt de hoeveelheid stablecoins in omloop met de marktkapitalisatie van Bitcoin. Een lage SSR betekent dat er relatief veel stablecoins beschikbaar zijn dus veel koopkracht die nog ingezet kan worden.
Waarom zijn stablecoins belangrijk voor de Bitcoin-markt?
Stablecoins zijn makkelijk in te zetten om snel crypto te kopen. Ze zijn dus een goede graadmeter voor hoeveel geld er ‘klaarstaat’ om in te stromen.
Is dit het juiste moment om Bitcoin te kopen?
Dat hangt af van je strategie. De markt laat sterke signalen zien, maar blijft onvoorspelbaar. Zorg dat je begrijpt wat je doet en investeer nooit meer dan je kunt missen.