Solana zet stap richting mainstream met nieuwe staking-ETF

De eerste Amerikaanse ETF die rendement uit Solana staking mogelijk maakt, is gelanceerd – en meteen goed ontvangen. De REX-Osprey Solana Staking ETF trok op dag één $12 miljoen aan nieuw kapitaal aan en noteerde een handelsvolume van $33 miljoen. Voor een relatief onbekend fonds is dat een veelbelovende binnenkomer.
De ETF, te vinden onder het tickersymbool SSK op de Cboe BZX Exchange, biedt beleggers directe blootstelling aan Solana én aan de beloningen van staking – zonder dat je zelf je tokens hoeft vast te zetten. Daarmee is het het eerste Amerikaanse fonds dat deze combinatie mogelijk maakt.
Slimme constructie om de SEC te omzeilen
Dat de ETF er überhaupt gekomen is, mag een klein wonder heten. De Amerikaanse beurswaakhond SEC had eerst bezwaren. Volgens de regels zou het fonds niet als beleggingsmaatschappij mogen opereren. Maar REX-Osprey vond een slimme oplossing: minimaal 40% van het fondsvermogen wordt belegd in andere exchange-traded producten (ETP’s), vaak buiten de VS. Daardoor viel het fonds onder een andere wet – en kon het zonder aparte goedkeuring de markt op.
Sommige analisten spreken van een ‘regulatory hack’. Anderen zien het als een slimme stap vooruit: een manier om innovatie ruimte te geven, zonder vast te lopen in bureaucratie.
Signaal voor wat komen gaat?
Hoewel het technisch gezien geen spot ETF is – waarbij je echt direct in Solana belegt – biedt deze ETF wel een interessant kijkje in wat er leeft onder beleggers. Volgens ETF-analisten James Seyffart en Eric Balchunas groeit de kans snel dat de SEC nog dit jaar spot-ETF’s voor Solana, XRP en Litecoin zal goedkeuren. Ze schatten die kans inmiddels op 95%.
Ook de goedkeuring van Grayscale’s Digital Large-Cap Fund als ETF eerder deze week lijkt dat scenario te ondersteunen. Dat fonds bevat onder andere Bitcoin, Ethereum en Solana.
Solana koers blijft rustig, futures schieten omhoog
De koers van Solana zelf reageerde bescheiden. De prijs steeg zo’n 3,6% in 24 uur, en staat op moment van schrijven rond de $153. Daarmee is de munt 5% duurder dan een week geleden, maar nog altijd flink onder het jaarrecord.
Veel opvallender was de stijging in futures-activiteit. Op CME, een van de grootste derivatenbeurzen ter wereld, steeg het openstaande belang in Solana-futures naar $167 miljoen een record. Dat wijst op groeiende interesse vanuit professionele en institutionele partijen.
Waarom dit ertoe doet
Een ETF die stakingrendement biedt zonder technische rompslomp verlaagt de drempel om met crypto aan de slag te gaan. Je hoeft geen wallet op te zetten, je coins niet vast te zetten, en toch krijg je dezelfde beloningen. Combineer dat met de toenemende kans op echte spot-ETF’s en je ziet een patroon: crypto wordt langzaam maar zeker genormaliseerd in de wereld van traditionele beleggingen.
Voor Nederlandse crypto-investeerders is het goed om te zien dat de markt zich blijft ontwikkelen. En wie weet: als de SEC straks echt spot-ETF’s voor altcoins goedkeurt, is dit misschien pas het begin.