Australische hacker raakt miljoenen kwijt aan villa, Bitcoin en Benz

Een oude hack, een jonge crimineel en een flinke smak crypto: dat is de kern van een opvallende zaak in Australië. De federale politie heeft daar beslag gelegd op een luxe villa aan het water, een Mercedes en bijna 25 Bitcoin — met een totale waarde van zo’n 2,9 miljoen euro.
De eigenaar? Shane Stephen Duffy uit Queensland. Geen onbekende in de cyberwereld: hij werd jaren geleden al veroordeeld voor digitale oplichting en het verhandelen van gestolen data van gamers.
Crypto buit uit 2013 duikt op in 2024
De zaak kwam aan het rollen toen Luxemburgse opsporingsdiensten in 2018 verdachte Bitcointransacties signaleerden en dat deelden met Australië. De herkomst? Een hack bij een Franse cryptobeurs in 2013 waarbij maar liefst 950 Bitcoin werd buitgemaakt. Duffy wordt met die diefstal in verband gebracht.
Hoewel hij hier nooit strafrechtelijk voor is vervolgd, vond de Australische politie dat de herkomst van zijn bezittingen dubieus was. En dus schakelden ze over op een andere route: een civielrechtelijke procedure waarbij ze zijn vermogen via de rechter lieten afpakken, omdat er geen legitiem inkomen tegenover stond.
Van League of Legends naar miljoenenverlies
Duffy kwam eerder in opspraak toen hij de gegevens van miljoenen League of Legends-spelers verkocht. Die had hij niet zelf gehackt, maar gekocht op het dark web en daarna met winst doorverkocht. Ook zou hij het X-account van een topman van Riot Games hebben gekraakt om zijn ‘dienstverlening’ te promoten.
Crypto, kunst en jachten in het vizier
De Australische politie maakt gebruik van zogeheten Proceeds of Crime-wetgeving, waarmee ze criminele opbrengsten kunnen afpakken — ook als er geen strafzaak loopt. En dat gaat breed: naast crypto zijn er ook al jachten, huizen en kunstwerken in beslag genomen. Sinds 2019 staat de teller op meer dan 1,2 miljard Australische dollar aan geconfisqueerde bezittingen.
Volgens de politie wordt het geld uit de verkoop opnieuw geïnvesteerd in veiligheidsprojecten en misdaadpreventie.
Wat kunnen we hiervan leren?
Voor crypto-investeerders is dit een duidelijke wake-up call. Overheden krijgen steeds meer grip op oude cybercrimezaken, en zelfs jaren later kunnen bezittingen alsnog worden afgepakt. Transparantie over herkomst van je crypto wordt steeds belangrijker — of je nu particulier bent of professional.