OpenAI kiest toch niet voor keiharde winst – Microsoft schuift mee aan tafel

Microsoft en OpenAI zijn opnieuw in gesprek over hun miljardenhuwelijk. De techgigant pompte de afgelopen jaren meer dan 13 miljard dollar in de AI-pionier, maar die samenwerking staat op het punt om te veranderen. Niet vanwege ruzie, maar omdat OpenAI zijn koers bijstelt — van winstmaximalisatie terug naar maatschappelijke impact.
Microsoft wil blijven, ook na 2030
Volgens de Financial Times willen beide partijen hun deal heronderhandelen. Microsoft zou bereid zijn om een deel van zijn belang in OpenAI op te geven, zolang het ook na 2030 toegang houdt tot de nieuwste AI-modellen. Dat is het jaar waarin de huidige afspraken aflopen.
Sinds 2019 is Microsoft de grootste geldschieter van OpenAI, en gebruikt het bedrijf tools als ChatGPT ook in eigen producten zoals Bing en Office. De samenwerking was dus altijd al meer dan alleen een investering.
Winst of wereld verbeteren?
OpenAI werd in 2015 opgericht als non-profit, met als missie: kunstmatige intelligentie ontwikkelen die de mensheid vooruithelpt. Mede-oprichter Elon Musk was daar vanaf het begin bij betrokken. Maar toen het bedrijf in 2024 aankondigde dat het wilde overstappen naar een for-profitmodel, brak de pleuris uit.
Musk schoot in de weerstand. Volgens hem ging OpenAI precies tegen z’n eigen principes in.
“We noemden het OpenAI om het open te houden. Nu is het juist compleet gesloten en draait het om winstmaximalisatie,” zei hij tijdens een evenement van The New York Times.
Hij probeerde zelfs, samen met een groep investeerders, het bedrijf over te nemen voor bijna 100 miljard dollar — zonder succes.
Nieuwe koers: wel winst, maar mét impact
OpenAI laat het plan voor een volledig winstgedreven bedrijf inmiddels varen. Begin mei maakte het bekend voortaan verder te gaan als een public benefit corporation. Dat is een hybride vorm: wel winst maken, maar met wettelijke verplichtingen om het algemeen belang te dienen. De organisatie blijft onder toezicht van een non-profitstichting.
Deze stap lijkt vooral bedoeld om de rust te herstellen en het vertrouwen van gebruikers, overheden én investeerders vast te houden. Zeker nu AI zo’n belangrijk thema is geworden in politiek en samenleving wereldwijd.
Microsoft schuift intussen gewoon weer aan tafel. De techreus heeft er belang bij dat OpenAI blijft draaien — en toegankelijk blijft voor zijn producten. Hoe de nieuwe deal eruit gaat zien, is nog niet bekend, maar duidelijk is: AI mag dan razendsnel gaan, de koers bepaal je niet alleen.