Crypto-markt krabbelt op, maar weekends blijven gevaarlijk

De cryptomarkt herstelt zichtbaar, maar blijft kwetsbaar. Vooral in het weekend kunnen koersbewegingen nog hard aankomen door een gebrek aan handelsvolume.
Na weken van zorgen over handelstarieven lijkt het vertrouwen onder beleggers terug. Bitcoin (BTC) veerde afgelopen week bijna 11% op, mede doordat de Amerikaanse president Trump de toon versoepelde over importheffingen op Chinese goederen.
Toch waarschuwen analisten: het verbeterde sentiment betekent niet dat de markt nu stabiel is. De lage liquiditeit tijdens weekends blijft een serieus risico.
“Optimisme maakt de markt minder breekbaar, maar lost het fundamentele probleem van dunne handel niet op,” zeggen experts van Bitfinex.
Dat bleek ook begin april, toen Bitcoin alsnog onder $75.000 dook. Ondanks een eerdere loskoppeling van een enorme correctie op de Amerikaanse aandelenmarkt, viel Bitcoin door de matige weekendhandel alsnog hard terug.
Volgens Marcin Kazmierczak van RedStone moeten handelaren niet te gemakkelijk denken:
“Ook met beter nieuws kunnen rustige handelsmomenten zorgen voor plotselinge, flinke schommelingen.”
Tariefzorgen uit de koers geprijsd?
Volgens Aurelie Barthere van Nansen heeft de markt de angst voor extra handelstarieven inmiddels grotendeels verwerkt:
“Het lijkt erop dat we het ergste qua tariefzorgen achter de rug hebben.”
Toch is het de vraag of de recente opleving standhoudt.
“We moeten eerst door oude weerstandsniveaus breken. De markt gelooft nu dat er een soort ‘Trump-put’ onder aandelen, dollars en staatsobligaties ligt,” aldus Barthere.
Nansen schat dat er 70% kans is dat de cryptomarkt vóór juni echt een bodem vindt, maar benadrukt dat alles afhankelijk blijft van de uitkomst van de handelsgesprekken tussen de VS en China. Volgens Raoul Pal van Global Macro Investor is veel van de huidige spanning slechts onderhandelingstactiek richting een mogelijk ‘grote deal’.
Blijf alert in rustige uren
Hoewel de stemming beter is, blijft de crypto-wereld kwetsbaar, vooral als het handelsvolume laag is. Zeker in het weekend kunnen kleine signalen grote koersuitslagen veroorzaken. Voor actieve handelaren blijft het dus zaak om scherp te blijven — zelfs als het sentiment positief lijkt.