Ethereum gokt op snelheid via de omweg: werkt die L2-aanpak wel?

Ethereum probeert niet zelf sneller te worden, maar laat dat klusje over aan z’n netwerk van zogenaamde layer-2’s (L2’s). Dat zijn aparte ketens die transacties afhandelen buiten het hoofdnet om, maar nog wel leunen op de beveiliging van Ethereum zelf.
Volgens Anurag Arjun, medeoprichter van blockchainbedrijf Avail, maakt deze aanpak Ethereum juist bijzonder. Elke L2 werkt namelijk op z’n eigen manier, met eigen regels en snelheid.
“Die variatie zorgt ervoor dat Ethereum als geheel niet één snelle keten krijgt,” zegt hij, “maar juist tientallen, of zelfs honderden, die naast elkaar draaien.”
Dat betekent: geen one-size-fits-all zoals bij andere blockchains, maar een heel ecosysteem van flexibele ‘zijwegen’. Ontwikkelaars kunnen daardoor sneller experimenteren, zonder het hele netwerk in gevaar te brengen. Slim bedacht, zegt Arjun – maar niet zonder risico’s.
Schakelen tussen L2’s blijft gedoe
Want hoewel er steeds meer van die L2’s bijkomen, is het wisselen ertussen nog steeds omslachtig. Wie wil verplaatsen van de ene L2 naar de andere, moet soms net zo veel stappen nemen als wanneer je crypto verstuurt tussen totaal verschillende blockchains. En dat is niet bepaald gebruiksvriendelijk.
Bovendien zijn er steeds meer mensen die zich afvragen of Ethereum met al die L2’s niet z’n eigen ecosysteem versnipperd. Geld, aandacht en activiteit verspreiden zich over allerlei ketens, waardoor het hoofdnet juist aan kracht verliest.
Lage kosten, maar weinig verkeer
In april 2025 zakten de transactiekosten op Ethereum naar een dieptepunt: gemiddeld $0,16 per transactie – het laagste niveau in vijf jaar. Dat lijkt goed nieuws, maar volgens data-analist Brian Quinlivan (Santiment) is het eerder een teken van afnemende vraag.
“Mensen gebruiken minder smart contracts en sturen minder ETH,” schrijft hij.
En dat is te merken: van DeFi tot NFT’s – de activiteit op de Ethereum-keten daalt. En als het verkeer afneemt, raken ook institutionele beleggers hun interesse kwijt.
Ethereum moet nú laten zien dat het werkt
Ethereum’s strategie om te schalen via L2’s is gedurfd en technisch briljant. Maar zolang gebruikers moeten worstelen om tussen die netwerken te bewegen – en zolang grote partijen afhaken – blijft de vraag: kan deze aanpak echt de toekomst van crypto dragen?
Zonder gebruiksgemak, geen massale adoptie. Ethereum moet dus niet alleen inzetten op meer snelheid en flexibiliteit, maar vooral op eenvoud. Want innovatie is pas wat waard als iedereen het ook kan gebruiken.