Mantra’s miljoenen-burn roept meer vragen op dan antwoorden

De cryptowereld kreeg begin april te maken met een nieuwe crash, dit keer van de OM-token van Mantra. De koers stortte plots in, en hoewel oprichter John Mullin sindsdien voor $80 miljoen aan tokens heeft verbrand om vertrouwen terug te winnen, blijft onduidelijk wat de crash precies veroorzaakte.
‘Dit vraagt om échte forensische analyse’
Volgens blockchainbeveiliger CertiK is er geen simpele verklaring te vinden in de on-chain data. Natalie Newson, senior onderzoeker bij CertiK, stelt dat er een volledig forensisch onderzoek nodig is — vergelijkbaar met wat er gebeurde na het FTX-schandaal. Alleen zo kun je écht uitsluiten of er sprake was van misbruik of interne manipulatie.
OTC-transacties vertroebelen het beeld
Een van de grootste obstakels in het onderzoek zijn OTC-deals — transacties buiten de beurs om. Die zijn nauwelijks terug te vinden in publieke data. Mullin gaf in een interview toe dat het team tot wel $30 miljoen aan OM-tokens via OTC heeft verhandeld. Ondertussen dook een ‘whale’ op die in korte tijd zo’n 100 miljoen OM wist te verzamelen. Was dit een normale marktbeweging? Of was er meer aan de hand?
‘Walletdata vertelt maar de helft van het verhaal’
Mullin ontkende dat er sprake was van een dump door insiders, en stelde dat analyseplatform Arkham bepaalde wallets onterecht had gelabeld. Newson reageert:
“Zonder inzage in deals buiten de blockchain en gegevens van gecentraliseerde exchanges kun je zulke claims niet bevestigen of ontkrachten.” Tools als Arkham en Nansen geven wel richting, maar missen de context.
Gaat Mantra open kaart spelen?
Op 16 april gaf Mullin aan dat Mantra overweegt een externe forensische partij in te schakelen. Maar voorlopig blijft het bij overwegingen. De community zit nog met veel vragen, en het vertrouwen is fragiel.
Waarom dit ertoe doet
Het drama rond OM laat zien hoe belangrijk transparantie is — niet alleen on-chain, maar ook achter de schermen. Een token burn van $80 miljoen maakt misschien indruk, maar zolang het verhaal erachter niet helder is, blijft het wantrouwen.