Dogeday is terug: blijft Dogecoin een grap of komt er écht een ETF?

Op 20 april was het weer zo ver: Dogeday. Wat ooit begon als een meme is uitgegroeid tot een jaarlijks feestje voor Dogecoin-fans wereldwijd. En dit jaar is er iets extra’s om naar uit te kijken — de mogelijke komst van een Dogecoin ETF.
Van internetgrap naar miljardenproject
Dogecoin is allesbehalve dood. Ondanks zijn reputatie als ‘grappige munt’ staat DOGE nog altijd stevig in de top 10 van grootste crypto’s. De totale marktwaarde? Zo’n 23 miljard dollar. Niet slecht voor een munt die ooit werd gelanceerd als parodie.
Toch blijft Dogecoin een vreemde eend in de bijt. Elke dag komen er 14,4 miljoen nieuwe DOGE bij, goed voor zo’n 2 miljoen dollar aan dagelijkse inflatie. Dat schrikt sommige beleggers af — maar juist dat maakt de munt voor veel anderen aantrekkelijk. Voor minder dan een euro heb je al wat DOGE in je wallet. En met die lage instapdrempel trekt het vooral jonge, internet-savvy beleggers aan.
De kracht van de community
Dogecoin heeft geen indrukwekkende technologie zoals Ethereum, en geen schaarste zoals Bitcoin. Maar wat het wél heeft? Een community. Een loyale groep fans die de munt al jaren levend houdt. Volgens blockchain-adviseur Anndy Lian zit de kracht van Dogecoin in dat collectieve enthousiasme. Het is goedkoop, herkenbaar en leuk.
ETF op komst?
De grote vraag nu: krijgt Dogecoin binnenkort een officiële plek op Wall Street?
De Amerikaanse beurswaakhond SEC buigt zich momenteel over vier aanvragen voor een Dogecoin-ETF. Onder andere Grayscale, Bitwise en 21Shares willen een beursfonds starten dat DOGE volgt. Grayscale krijgt uiterlijk 21 mei een antwoord. Bitwise zou al op 18 mei nieuws kunnen krijgen, al kan de beslissing ook uitgesteld worden tot oktober. Voor 21Shares en Osprey is er nog geen deadline.
Als zo’n ETF er komt, betekent dat extra legitimiteit voor Dogecoin. En misschien ook: meer serieuze investeerders aan boord.
Conclusie: lachen, beleggen of allebei?
Dogecoin is misschien begonnen als een grap, maar het lijkt erop dat de munt serieuzer genomen wordt dan ooit. Of er ook een ETF komt? Dat moet blijken. Tot die tijd blijft Dogeday een mooi moment om stil te staan bij de munt die niemand serieus nam — tot het te laat was.