Mantra wil vertrouwen terug met drastische tokenverbranding

Na de crash van de OM-token probeert Mantra-CEO John Mullin het roer om te gooien. Zijn plan? De 300 miljoen teamtokens – ooit bijna twee miljard dollar waard – voorgoed verbranden.
Vertrouwen herstellen met vuur
Mullin deelde zijn voornemen op X: “Ik ben van plan om al mijn teamtokens te verbranden. Als we het weten te keren, mag de community beslissen of ik het vertrouwen heb terugverdiend.”
Het gaat om tokens die waren gereserveerd voor het team en pas vanaf 2027 vrijkwamen. Door ze nu op te offeren, hoopt hij het vertrouwen terug te winnen van teleurgestelde investeerders.
De timing is geen toeval. Op 13 april dook de koers van OM hard naar beneden: van $6,30 naar $0,52. Daarmee verdween ruim $5,5 miljard aan marktwaarde in één klap. Volgens Mantra kwam dat door onverwachte liquidaties van hefboomposities – en niet door handelen van het team zelf.
Niet iedereen is overtuigd
In de Mantra-community wordt gemengd gereageerd. Veel gebruikers waarderen het gebaar. Maar anderen, zoals Crypto Banter-oprichter Ran Neuner, vinden het juist een slecht idee.
“Teams hebben prikkels nodig om te bouwen. Dit lijkt nobel, maar kan de motivatie op lange termijn ondermijnen.”
Mullin stelt voor om de beslissing democratisch te maken via een stemronde onder OM-houders.
Miljoenenfonds in de achterzak
Naast de geplande verbranding denkt Mullin ook aan andere manieren om de schade te beperken. Mantra beschikt over een ecosysteemfonds van $109 miljoen, waarmee ze mogelijk tokens gaan terugkopen of extra verbrandingen uitvoeren om de koers te ondersteunen.
Geruchten dat Mantra 90% van de OM-voorraad zou bezitten of betrokken zou zijn bij marktmanipulatie, worden door het team fel ontkend. Ook exchanges als OKX en Binance, waar veel OM-handelsvolume plaatsvond rond de crash, zeggen geen rol te hebben gespeeld. Zij wijzen naar veranderingen in de tokenstructuur en de extreme koersvolatiliteit als oorzaak van de klap.
Wat nu?
Mullin heeft aangekondigd dat er binnenkort een post-mortem komt met uitleg over wat er precies misging. Tot die tijd blijft één ding duidelijk: Mantra gokt op radicale transparantie – en op een symbolische vuurlijn richting herstel.