AI-tokens raken uit de gratie: koersval tot 90% sinds januari
![](https://nieuws.crypto.nl/wp-content/uploads/2025/02/23-1.jpg)
AI-crypto was dé hype van eind 2024, maar veel van deze tokens zijn inmiddels hard onderuit gegaan. Sommige zijn sinds januari tot wel 90% in waarde gedaald. Wat is er aan de hand? En heeft AI-crypto nog toekomst?
Grote dalingen bij AI-crypto
AI-tokens die vorig jaar nog recordwinsten boekten, staan nu diep in het rood. AI Rig Complex (ARC), ElizaOS (AI16Z) en Virtuals (VIRTUAL) verloren tussen de 75% en 90% van hun marktwaarde. Zelfs Fartcoin, een populaire AI-memecoin, zakte in een maand tijd met 65% naar een marktwaarde van $430 miljoen.
In totaal is de marktwaarde van AI-crypto gezakt van ruim $10 miljard naar zo’n $6 miljard, blijkt uit data van CoinGecko.
Waarom deze daling?
Volgens analisten ligt het niet aan de AI-sector zelf, maar aan een verschuiving in de markt. Een belangrijke factor is de lancering van Official TRUMP (TRUMP), een memecoin van Donald Trump. Die trok binnen één dag $80 miljard aan marktkapitaal naar zich toe, waardoor investeerders minder interesse hadden in andere tokens, zoals AI-crypto.
Daarnaast zorgt de politieke onzekerheid in de VS voor extra druk. President Trump dreigde invoerrechten van 25% op te leggen aan Canada en Mexico, wat tot paniek leidde op de financiële markten. Kleine en opkomende crypto-projecten kregen daarbij de hardste klappen.
“De verkoopgolf van AI-tokens komt doordat er simpelweg minder liquiditeit in de markt is,” schreef crypto-analist Crypto Stream op X.
Heeft AI-crypto nog toekomst?
Ondanks de recente crash blijven veel handelaren positief over de lange termijn. Platforms als ElizaOS en AI Rig Complex hebben sterke teams en samenwerkingen met grote blockchainprojecten.
Daarnaast spelen AI-agenten—zelflerende systemen die autonoom taken uitvoeren—een steeds grotere rol in Web3. Vermogensbeheerder VanEck voorspelt dat er tegen eind 2025 meer dan 1 miljoen AI-agenten actief zullen zijn op blockchainnetwerken.
Kortom, AI-crypto is voorlopig uit de gratie, maar de onderliggende technologie blijft veelbelovend. Vraag is alleen: wanneer slaat de markt weer om?