Waarom Solana’s Jito-stakingpool de crypto-wereld op z’n kop zet
De Jito-stakingpool op Solana heeft een indrukwekkend jaar achter de rug. In november en december alleen al haalde de pool meer dan $100 miljoen op aan prioriteitskosten en tips, aldus een rapport van Kairos Research. Deze enorme bedragen zijn een duidelijk teken van de groeiende populariteit van Solana én van de stijgende verdiensten van validators door zogeheten Maximum Extractable Value (MEV).
Wat is MEV en waarom is het belangrijk?
MEV staat voor de extra inkomsten die validators verdienen door transacties in een specifieke volgorde te verwerken. Gebruikers betalen extra om ervoor te zorgen dat hun transacties sneller worden uitgevoerd of om bepaalde voordelen te behalen. Dit maakt transacties efficiënter voor gebruikers, maar zorgt ook voor hogere kosten op het netwerk.
In 2024 verdienden validators op Solana voor het eerst meer aan MEV dan die op Ethereum. De stijging van transactiekosten speelde hier een grote rol in: tussen januari en oktober verdrievoudigden de kosten op het Solana-netwerk, van gemiddeld 60.000 SOL per dag naar meer dan 150.000 SOL, blijkt uit data van Dune Analytics.
De opkomst van Jito
Meer dan 93% van de validators op het Solana-netwerk maakt gebruik van de software van Jito om hun verdiensten te maximaliseren. Dit heeft de stakingpool een enorme boost gegeven. In 2024 groeiden de maandelijkse inkomsten van Jito’s validators gemiddeld met 32%, met een piek van $210 miljoen in november.
Maar Jito doet meer dan alleen software aanbieden. Het platform heeft ook JitoSOL, een liquid restaking token (LRT). Met restaking kunnen gebruikers hun gestakete tokens opnieuw inzetten om nog meer rendement te behalen. Dit maakt Jito een belangrijke speler binnen de gedecentraliseerde financiën (DeFi) van Solana.
Hoe werkt restaking met JitoSOL?
Wanneer je SOL stake bij een validator, ontvang je normaal gesproken beloningen in ruil voor je inzet. Met restaking kun je diezelfde tokens nog eens inzetten om andere protocollen te beveiligen en extra opbrengsten te genereren. JitoSOL is een token dat je aandeel in deze restakingpool vertegenwoordigt.
In oktober stemden de houders van Jito’s governance-token, JTO, om 0,15% van de inkomsten uit prioriteitskosten te verdelen onder JitoSOL-houders. Dit betekent dat gebruikers niet alleen hun oorspronkelijke staking-beloningen ontvangen, maar ook een deel van de inkomsten uit MEV. Het huidige rendement voor JitoSOL ligt rond de 8,6%.
Solana versus Ethereum
Hoewel Solana indrukwekkende cijfers laat zien, blijft Ethereum vooralsnog marktleider als het gaat om staking en restaking. Het grootste restakingprotocol op Ethereum, EigenLayer, beheert bijna $15 miljard aan Total Value Locked (TVL), terwijl Jito op Solana ongeveer $2,75 miljard aan TVL heeft.
Wat betekent dit voor investeerders?
Jito laat zien hoe innovaties binnen het Solana-ecosysteem niet alleen de inkomsten van validators verhogen, maar ook nieuwe mogelijkheden bieden voor gebruikers. Met de groei van MEV-inkomsten en het succes van JitoSOL is Solana een netwerk dat steeds aantrekkelijker wordt voor zowel nieuwe als ervaren crypto-investeerders.