Zijn NFT’s op OpenSea eigenlijk ongeregistreerde effecten?
Twee OpenSea-gebruikers hebben een rechtszaak aangespannen waarin ze beweren dat de NFT’s die ze via het platform kochten geen waarde meer hebben. Ze stellen dat het om ongeregistreerde effecten gaat, wat deze NFT’s in feite illegaal maakt.
De rechtszaak, die op 19 september is ingediend in een federale rechtbank in Florida, is gestart door Anthony Shnayderman en Itai Bronshtein. Volgens hen zijn de NFT’s die ze kochten, waaronder items uit de bekende Bored Ape Yacht Club-collectie, waardeloos. Ze wijzen hierbij op een recente melding van de Securities and Exchange Commission (SEC) aan OpenSea, wat volgens hen suggereert dat het platform in de problemen zit omdat het mogelijk ongeregistreerde effecten verkoopt. Een zogenaamde Wells-melding van de SEC betekent dat er een onderzoek is afgerond en dat er juridische stappen kunnen volgen.
Link met eerdere zaken
De aanklagers verwijzen ook naar eerdere successen van de SEC, zoals bij NFT-projecten Stoner Cats 2 en Impact Theory. In die zaken oordeelde de SEC dat de NFT’s werden verkocht als ongeregistreerde effecten. Volgens Shnayderman en Bronshtein voldoen de NFT’s die ze op OpenSea hebben gekocht aan de criteria van de Howey-test. Deze test bepaalt wanneer een financieel product als effect wordt beschouwd. Ze claimen dat de NFT’s een investering in een gemeenschappelijke onderneming waren, waarbij winst werd verwacht door de inspanningen van anderen.
Beschuldigingen aan het adres van OpenSea
Shnayderman en Bronshtein beschuldigen OpenSea ervan hun platform misleidend te presenteren. Gebruikers zouden het idee krijgen dat ze veilige investeringen deden, terwijl het volgens de aanklagers ongeregistreerde effecten betreft. OpenSea zou bovendien haar belofte hebben gebroken om toezicht te houden op de vermelde NFT’s, waaronder financiële instrumenten zoals effecten.
Ook beschuldigen de aanklagers OpenSea ervan onterecht winst te hebben gemaakt door transactiekosten in rekening te brengen, terwijl het bedrijf had moeten weten dat de inkomsten afkomstig waren van de verkoop van illegale effecten.
Advocaten reageren
De advocaten van de aanklagers, van het Moskowitz Law Firm, stellen dat er dringend behoefte is aan duidelijke regelgeving rondom de verkoop van NFT’s.
“Wij hopen samen met OpenSea te werken aan een goed gereguleerde toekomst, zowel voor consumenten als voor de cryptowereld,” aldus Adam Moskowitz, de advocaat van de aanklagers.
OpenSea heeft vooralsnog niet gereageerd op de zaak.
De tekst is herschreven om het uniek te maken en aantrekkelijker voor de Nederlandse cryptolezer.