Vitalik Buterin steunt Tornado Cash-ontwikkelaars met $170.000
In de cryptowereld is Tornado Cash een begrip dat zowel lof als kritiek oproept. Deze cryptomixer, die gebruikers privacy biedt bij transacties, is sinds 2022 het middelpunt van juridische en politieke conflicten. Ontwikkelaars Roman Storm en Alexey Pertsev staan centraal in deze strijd, en ze hebben nu steun gekregen van niemand minder dan Ethereum-oprichter Vitalik Buterin.
Buterin schiet te hulp
Vitalik Buterin doneerde recent 50 Ether, destijds zo’n $170.000, aan een juridisch fonds dat Storm en Pertsev helpt met hun verdediging. Deze donatie, bekendgemaakt door het project Free Pertsev and Storm, vormt ongeveer een kwart van het totale bedrag van $650.000 dat via JusticeDAO is ingezameld.
Het is niet de eerste keer dat Buterin bijdraagt aan hun zaak. Eerder in oktober schonk hij al 100 ETH (ongeveer $240.000) om de juridische kosten te ondersteunen. Ondanks deze bijdragen blijft het een uitdaging om genoeg fondsen te verzamelen. Zo werd een eerdere actie via GoFundMe vroegtijdig stopgezet.
Tornado Cash onder vuur
De problemen rondom Tornado Cash begonnen in augustus 2022, toen de Amerikaanse overheid het platform op de sanctielijst plaatste. Hierdoor werd het voor Amerikanen verboden om gebruik te maken van Tornado Cash. De autoriteiten beweren dat het platform sinds 2019 is gebruikt om meer dan $7 miljard aan cryptovaluta wit te wassen. Een aanzienlijk deel daarvan zou afkomstig zijn van Noord-Koreaanse hackers.
Dit leidde tot arrestaties en rechtszaken. In Nederland werd Alexey Pertsev in 2022 gearresteerd en in mei 2024 veroordeeld tot vijf jaar gevangenisstraf wegens witwassen. Hij heeft aangegeven in hoger beroep te gaan. In de VS worden Roman Storm en Roman Semenov vervolgd voor soortgelijke beschuldigingen. Storm mag zijn proces in vrijheid afwachten, dat gepland staat voor april 2025. Semenov is nog voortvluchtig.
Kritiek vanuit de cryptogemeenschap
Binnen de cryptogemeenschap is veel kritiek op de aanpak van Tornado Cash en de vervolging van de ontwikkelaars. Voorstanders stellen dat Tornado Cash een neutrale tool is, vergelijkbaar met contant geld, en dat het verkeerd is om ontwikkelaars verantwoordelijk te houden voor hoe de technologie wordt gebruikt.
Verschillende partijen, zoals Coin Center en Coinbase, hebben rechtszaken aangespannen tegen het Amerikaanse ministerie van Financiën. In november 2024 oordeelde een rechtbank dat het ministerie deels te ver is gegaan met de sancties tegen Tornado Cash. Voorlopig heeft deze uitspraak echter geen invloed op de strafzaken tegen de ontwikkelaars.