Tokenisatie klinkt groot, maar de miljarden zijn er nog niet

Tokenisatie van echte wereldassets – zoals obligaties, goud of vastgoed – wordt vaak gepresenteerd als de volgende grote stap in crypto. Maar volgens Plume-oprichter Chris Yin is die markt nog lang niet zo volwassen als vaak wordt beweerd. En instellingen? Die houden voorlopig de boot af.
De belofte is er, maar het geld niet
De getallen die rondgaan zijn indrukwekkend. Sommige schattingen zetten de markt voor tokenized RWAs (Real World Assets) al op $21 miljard. Maar Yin, wiens bedrijf wordt gesteund door Galaxy, gelooft daar niks van. Volgens hem ligt het echte bedrag eerder rond de $10 miljard – en dat bestaat grotendeels uit traditionele producten zoals staatsobligaties en goud.
Hij trekt de vergelijking met de beginjaren van Bitcoin: veel potentie, maar weinig echte adoptie.
“Instellingen wachten af. Ze stappen pas in als het schaalbaar wordt en er echt geld te verdienen valt,” zegt hij.
“Niet om iets efficiënter te maken, maar om winst te pakken.”
Grote woorden, kleine markt
Ook cijfers van RWA.xyz onderstrepen hoe gefragmenteerd het beeld is. Volgens hen was de markt eind april zo’n $17,4 miljard waard, waarvan 60% uit private credit bestond. Maar ook dat cijfer is twijfelachtig. Ross Shemeliak van Stobox noemt de data op dat vlak onvolledig en ondoorzichtig. Juist omdat het om niet-beursgenoteerde partijen gaat, ontbreekt vaak inzicht.
Toch ziet hij daar een enorme kans: 99,9% van alle bedrijven wereldwijd is privé. Die bedrijven kunnen moeilijk aan kapitaal komen – tokenisatie kan daarin een verschil maken.
“Het opent een nieuwe manier van geld ophalen en zorgt voor meer transparantie in eigendomsstructuren,” zegt Shemeliak.
Instellingen zitten aan de zijlijn
Yin is duidelijk: instellingen brengen momenteel geen geld de crypto-wereld in.
“Ze trekken er eerder geld uit,” zegt hij.
De producten die ze aanbieden zijn bedoeld voor de cryptomarkt, niet andersom. Zelfs BlackRock – ’s werelds grootste vermogensbeheerder – doet op dit moment maar mondjesmaat mee. Hun getokenized fondsen zijn in verhouding een druppel op de gloeiende plaat.
Toch hebben tokenized RWAs wel iets wat traditionele crypto vaak mist: juridische structuur, rendement en compliance. Daarom blijven ze op termijn aantrekkelijk voor grotere partijen – maar alleen als het ecosysteem eromheen (met platforms, juristen en toezichthouders) ook volwassen wordt.
Conclusie
Tokenisatie is veelbelovend, maar de markt is nog klein en versnipperd. De miljardenclaims zijn overtrokken, en institutioneel geld laat voorlopig op zich wachten. Wil deze markt echt gaan vliegen, dan moet het ecosysteem groeien – en dat kost tijd.