Musk versus de media: kritiek op WSJ zwelt aan vanuit cryptohoek

Elon Musk heeft fel uitgehaald naar de Wall Street Journal. Volgens hem publiceerde de krant bewust onjuiste informatie over zijn positie bij Tesla. En opvallend genoeg krijgt hij bijval uit de cryptowereld: ook topmensen van Binance en Tether beschuldigen de krant van partijdige berichtgeving.
Tesla zou nieuwe CEO zoeken — maar dat klopt niet, zegt Musk
De rel begon met een artikel van de WSJ waarin stond dat het Tesla-bestuur op zoek zou zijn naar een nieuwe CEO, zogenaamd vanwege zorgen over Musk’s politieke bemoeienis en zijn aandacht die verdeeld is over meerdere bedrijven zoals SpaceX, Neuralink en xAI.
Musk reageerde direct via X (voorheen Twitter) en noemde het stuk “een extreem slechte schending van journalistieke ethiek”. Volgens hem wist de krant dat Tesla’s bestuur al een duidelijke ontkenning had gegeven, maar publiceerde het artikel alsnog.
Die lezing werd bevestigd door Robyn Denholm, voorzitter van Tesla. Ze schreef op het officiële X-account van het bedrijf:
“Dit is absoluut onjuist. Elon is de CEO van Tesla en het bestuur heeft alle vertrouwen in hem.”
Politiek gedoe rond DOGE-adviesfunctie
De timing van het artikel is niet toevallig. Musk ligt onder vuur vanwege zijn rol als adviseur van een overheidscommissie in het Trump-kamp, genaamd DOGE — een ironische verwijzing naar de cryptomunt Dogecoin.
Critici beweren dat zijn politieke rol schadelijk is voor Tesla’s imago, vooral in internationale markten. En dat komt bovenop tegenvallende kwartaalcijfers: de winst daalde met 71%, en het aandeel verloor dit jaar al honderden miljarden aan beurswaarde.
Toch heeft Tesla z’n Bitcoin-bezit niet verkocht. Wel is de waarde ervan met ruim 11% gedaald, gelijk aan de daling van de BTC-koers tot zo’n $82.500.
WSJ onder vuur vanuit crypto-industrie
Musk is niet de enige die de WSJ beticht van misleiding. Binance-oprichter Changpeng “CZ” Zhao deed dat eerder ook. In april beweerde de krant dat hij zou meewerken aan een strafzaak tegen Tron-oprichter Justin Sun. Onzin, zei CZ:
“Ze proberen écht hard. Maar mensen die getuigen worden gaan meestal niet naar de gevangenis.”
Ook stablecoin-uitgever Tether veegde vorig jaar de vloer aan met een WSJ-artikel dat stelde dat het bedrijf met nepdocumenten bankrekeningen openhield. Volgens Tether waren de aantijgingen “verouderd en misleidend”.
De kloof tussen crypto en traditionele media groeit
Het wantrouwen tussen de traditionele pers en de crypto-industrie lijkt steeds groter te worden. Waar bedrijven als Tesla, Binance en Tether onder het vergrootglas liggen, klinkt vanuit hun hoek steeds vaker het verwijt dat de media er een eigen agenda op nahouden.
Of Musk gelijk heeft of niet, één ding is duidelijk: de strijd om het verhaal is minstens zo belangrijk geworden als de feiten zelf.