Samourai Wallet voelt zich misleid: overheid hield belangrijke info achter

Samourai Wallet ligt onder vuur vanwege vermeende witwaspraktijken, maar nieuwe onthullingen zetten de zaak in een ander daglicht. De oprichters claimen dat de Amerikaanse overheid bewust verzweeg dat hun dienst volgens de regels géén licentie nodig had.
De advocaten van Keonne Rodriguez en William Hill, de oprichters van Samourai Wallet, beweren dat aanklagers cruciale informatie ruim een jaar hebben achtergehouden. In een brief aan de rechtbank stellen ze dat FinCEN, de Amerikaanse financiële opsporingsdienst, al in 2023 had aangegeven dat Samourai Wallet waarschijnlijk géén geldtransactiedienst was — en dus ook geen licentie nodig had. Toch werd het duo begin 2024 alsnog gearresteerd voor het opereren zonder licentie en het mogelijk maken van witwassen.
Samourai Wallet is een privacygerichte crypto-app met een functie die cryptotransacties van verschillende gebruikers mengt, zodat herkomst en bestemming moeilijk te achterhalen zijn. Die techniek, ook wel ‘mixing’ genoemd, ligt gevoelig omdat het gebruikt kan worden om sporen te wissen — maar dat maakt het nog niet automatisch illegaal.
Volgens FinCEN beschikte Samourai niet over de private keys van gebruikers en had het dus geen directe controle over de cryptomunten. Daarmee viel de dienst buiten de definitie van een zogeheten “Money Services Business”. Toch besloot het Amerikaanse ministerie van Justitie zes maanden later alsnog tot vervolging over te gaan.
De verdediging vindt dat onbegrijpelijk. Ze wijzen op een memo van april 2025 waarin het ministerie aangeeft dat crypto-diensten niet vervolgd worden voor onbedoelde overtredingen van regelgeving. Met de bevestiging dat Samourai geen licentie nodig had, lijkt het juridische fundament van de aanklacht weg te vallen.
De advocaten vragen de rechtbank nu om een hoorzitting én de mogelijkheid om de zaak volledig te laten seponeren. Ook justitie zelf lijkt te twijfelen: eind april vroegen zij om extra tijd om het vervolg van de zaak te heroverwegen.
Wat deze zaak interessant maakt voor crypto-investeerders, is hoe vaag en wisselend de wetgeving rond privacytools als mixers nog is. Als zelfs toezichthouders en justitie het oneens zijn over de regels, hoe kun je dan als ondernemer of gebruiker weten wat mag en wat niet?
Voor nu blijft de vraag: was Samourai Wallet een innovatief privacyproject dat ten onrechte is aangepakt, of een handige dekmantel voor witwaspraktijken? De rechter moet binnenkort beslissen.
Zou je ook willen weten welke wallets in Nederland privacy combineren met regelgeving? Binnenkort volgt ons overzicht van veilige én legale crypto wallets.
Wil je er ook een beeld bij voor op Crypto.nl?