Nieuwe Amerikaanse cryptowet moet macht van grote spelers doorbreken

De Amerikaanse politiek wil korte metten maken met de dominantie van grote cryptobedrijven. Een nieuw wetsvoorstel legt strengere regels op voor transparantie en decentralisatie, en biedt tegelijk duidelijkheid aan kleinere projecten die zich afvragen: waar staan we juridisch eigenlijk?
Meer transparantie, minder machtsconcentratie
Op 5 mei presenteerden Republikeinse congresleden een nieuw wetsvoorstel: de Digital Asset Market Structure Discussion Draft. Deze wet is bedoeld als update op het eerdere FIT21-voorstel, maar dan met één opvallende wijziging: wie meer dan 1% van de tokens van een project bezit, wordt gezien als ‘gelieerd persoon’. Voorheen lag die grens op 5%.
Waarom dat belangrijk is? Het verkleint de invloed van grote spelers, die vaak grote hoeveelheden tokens bezitten en dus veel te zeggen hebben. Volgens investeringsfirma Paradigm is dit een belangrijke stap richting een eerlijker cryptomarkt.
Decentralisatie krijgt een duidelijke plek
De wet introduceert ook het concept van een “volwassen blockchain”: een netwerk dat niet wordt gecontroleerd door één partij of groep. Zolang een project nog niet aan die eis voldoet, blijft de Amerikaanse beurswaakhond SEC verantwoordelijk voor het toezicht. Pas als er sprake is van echte decentralisatie, gelden er andere regels.
Ook DeFi-protocollen (gedecentraliseerde financiële platforms) krijgen een heldere definitie. Als gebruikers zelfstandig financiële transacties kunnen uitvoeren via zo’n protocol, hoeft het platform zich niet te registreren als broker of dealer.
Eindelijk een routekaart voor crypto-projecten
Het voorstel geeft crypto-ontwikkelaars ook een concretere route om geld op te halen én hun tokens te registreren. Er komt een duidelijk proces onder toezicht van de SEC en de Commodity Futures Trading Commission (CFTC). En als een token niet meer voldoet aan de regels? Dan bepalen deze toezichthouders samen hoe het uit de markt gehaald moet worden.
Een ander belangrijk punt: tokens worden juridisch gezien als “investment contract assets”, en niet als gewone aandelen. Alleen als je bij de verkoop van een token ook recht krijgt op winst of zeggenschap in een bedrijf, vallen ze onder de traditionele effectenwetten.
Eindelijk regels in plaats van boetes achteraf
Volgens de initiatiefnemers biedt crypto enorme kansen voor innovatie, financiële vernieuwing en zelfs versterking van de Amerikaanse dollar. Maar dat lukt alleen als bedrijven weten waar ze aan toe zijn. In het verleden koos toezichthouder SEC vooral voor handhaving achteraf — met rechtszaken, boetes en onzekerheid als gevolg.
“Amerika moet de plek zijn waar digitale innovatie floreert,” aldus congreslid Dusty Johnson. “Maar dan moet je wel duidelijke spelregels hebben.”
Politiek gesteggel: Democraten dwarsbomen hoorzitting
Toch is het wetsvoorstel nog lang niet rond. Democratische leden van het Congres, waaronder Maxine Waters, proberen een geplande hoorzitting over het wetsvoorstel tegen te houden. Officieel moeten alle leden van de financiële commissie akkoord gaan met zo’n bijeenkomst, en daar lijkt nog geen overeenstemming over.