Banken missen de boot terwijl vraag naar crypto stijgt

Steeds meer Europeanen willen crypto kopen, maar banken blijven achter. Volgens een onderzoek van Bitpanda biedt minder dan 1 op de 5 banken in Europa cryptodiensten aan, terwijl de belangstelling onder klanten juist hard toeneemt.
Wat beleggers willen en wat banken denken, ligt mijlenver uit elkaar
Bitpanda ondervroeg 10.000 particuliere en zakelijke beleggers in 13 Europese landen. Meer dan 40% van de zakelijke beleggers heeft al crypto in bezit. Nog eens 18% staat klaar om binnenkort in te stappen.
Toch denkt slechts 19% van de banken dat hun klanten echt interesse hebben in crypto. Er zit dus een flinke mismatch tussen wat klanten doen en wat banken denken. En dat kost geld.
“Crypto is here to stay” – maar banken doen nog weinig
De meeste banken erkennen inmiddels wel dat crypto een blijvertje is. Meer dan 80% noemt het een steeds belangrijker onderdeel van de financiële wereld. Maar in de praktijk gebeurt er weinig: slechts 19% biedt op dit moment cryptodiensten aan. En maar een klein deel (18%) is van plan om het aanbod uit te breiden, bijvoorbeeld met het versturen of ontvangen van crypto.
Volgens Bitpanda’s deputy CEO Lukas Enzersdorfer-Konrad zit het probleem niet in de regels of wetgeving, maar gewoon binnen de banken zelf. Een gebrek aan kennis, capaciteit of prioriteit.
“Ga maar eens kijken waar je klanten hun geld naartoe sturen. Dan zie je vanzelf dat de vraag naar crypto echt is,” zegt hij.
Beleggers vertrouwen liever op hun bank dan op een beurs
Opvallend: veel mensen zouden liever via hun eigen bank crypto kopen dan via een beurs. 27% van de ondervraagde beleggers zegt de voorkeur te geven aan hun bank. Slechts 14% kiest bewust voor een cryptobeurs. Bij zakelijke investeerders ligt dat iets anders — zij geven vaker de voorkeur aan een beurs (36%), maar ook daar komt de bank op de derde plaats.
Wachten kost geld
Banken die nu geen actie ondernemen, lopen serieus geld mis. Klanten stappen over naar concurrenten of gebruiken crypto-platforms buiten het traditionele banksysteem. En dat terwijl de Europese regelgeving dankzij MiCA (Markets in Crypto-Assets Regulation) steeds duidelijker wordt. Het excuus ‘we weten nog niet hoe’ geldt eigenlijk niet meer.
Ruim een kwart van de ondervraagde banken verwacht dat crypto de komende jaren alleen maar belangrijker wordt. Maar als ze blijven wachten, zijn hun klanten straks allang vertrokken.