eXch sluit deuren na witwasrel: “Geen zin om doelwit te zijn”

De cryptobeurs eXch stopt er op 1 mei mee. Reden? De exchange zou zijn misbruikt door de Noord-Koreaanse hackersgroep Lazarus om gestolen crypto’s wit te wassen na een gigantische hack bij Bybit.
Te veel gedoe, dus exit
eXch zegt zelf dat het ‘vrijwillig’ vertrekt. Maar tussen de regels door lees je iets anders: het platform staat onder druk. Er loopt een internationale operatie om eXch offline te krijgen én mogelijk strafrechtelijk aan te pakken. Het management koos daarom voor een ‘cease and retreat’-strategie: stoppen en wegwezen.
De aanleiding is serieus. Lazarus zou via eXch ruim 35 miljoen dollar hebben witgewassen — onderdeel van de beruchte $1,4 miljard die in februari bij Bybit werd buitgemaakt.
Eerst ontkennen, daarna nuanceren
Toen de geruchten net opdoken, ontkende eXch alles. Maar inmiddels geeft het bedrijf toe dat “een klein deel” van de gestolen crypto’s wél via hun platform liep. Volgens hen zonder opzet. Ze zeggen dat ze juist staan voor privacy van gebruikers en hekelen andere exchanges die volgens hen doorslaan met onzinnige anti-witwasregels.
Toch werd die focus op privacy precies het zwakke punt waar hackers van profiteerden.
De nasleep van de Bybit-hack
De hack bij Bybit was één van de grootste in de geschiedenis van crypto. Meer dan 5 miljard dollar werd opgenomen door geschrokken gebruikers. Toch liet Bybit-topman Ben Zhou weten dat het platform de schade zelf kon dragen.
Daarna volgden wel harde maatregelen. Web3-diensten gingen op pauze en de NFT-marktplaats werd gesloten. Maar inmiddels krabbelt Bybit weer op: begin april had het zijn marktaandeel van 7% terug. Ook loofde het platform meer dan $2 miljoen uit aan mensen die hielpen bij het traceren van de gestolen crypto’s. Naar schatting is nu 89% van het geld gelokaliseerd.
Wat leren we hiervan?
De snelle ondergang van eXch laat zien hoe kwetsbaar crypto-exchanges zijn als ze het niet serieus nemen met regelgeving. En hoe dun het lijntje is tussen privacy beschermen en criminelen een vrijbrief geven.
Voor investeerders is het een wake-upcall: kies je platform met zorg. Want in crypto draait het niet alleen om rendement, maar ook om vertrouwen.