Tornado Cash: Verrassende groei ondanks sancties
Ondanks zware sancties en juridische problemen ziet Tornado Cash een enorme groei in 2024. De crypto mixer, gesanctioneerd door het Office of Foreign Assets Control (OFAC), ontving in de eerste helft van dit jaar $1,9 miljard aan stortingen. Dit is een stijging van 50% ten opzichte van heel 2023.
Tornado Cash-deposito’s zijn gestegen na meer dan een jaar van lage activiteit. Bron: Flipside Crypto
In augustus 2022 legde OFAC sancties op aan Tornado Cash nadat bleek dat de Noord-Koreaanse hackersgroep Lazarus Group het platform gebruikte om $455 miljoen aan illegale fondsen wit te wassen. Deze sancties zorgen ervoor dat iedereen die met Tornado Cash werkt, op een zwarte lijst komt te staan, waardoor hun wallets worden geblokkeerd bij gereguleerde crypto exchanges.
Het gebruik van Tornado Cash blijft echter populair onder hackersgroepen die hun gestolen fondsen willen verhullen. Gegevens van Arkham Intelligence tonen aan dat de hacker achter de $100 miljoen Poloniex hack sinds mei $76 miljoen naar de mixer heeft verplaatst. Ook de entiteiten achter de HECO Bridge en Orbit Chain exploits hebben respectievelijk $166 miljoen en $48 miljoen naar Tornado Cash gestuurd.
Op 18 juli werd een wallet, betrokken bij de $235 miljoen hack van de Indiase crypto exchange WazirX, ook gefinancierd via Tornado Cash.
Er loopt een rechtszaak tegen de sancties van Tornado Cash, aangespannen in 2022. De eisers, gesteund door grote crypto bedrijven zoals Coinbase en belangenorganisaties zoals The Blockchain Association, beweren dat de sancties onwettig en ongrondwettelijk zijn. Ze stellen dat een anonieme mixer zoals Tornado Cash niet kan worden gezien als een land of entiteit en dat de sancties in strijd zijn met het recht op vrije meningsuiting.
Het Amerikaanse ministerie van Financiën blijft echter volhouden dat crypto mixers een bedreiging vormen voor de nationale veiligheid en dat Tornado Cash niet genoeg deed om witwassen te voorkomen.
De oprichters van Tornado Cash hebben ook hun deel van de problemen ondervonden. Alexey Pertsev werd veroordeeld tot vijf jaar en vier maanden gevangenisstraf in Nederland voor witwassen in 2023. Roman Storm werd in augustus in de Verenigde Staten gearresteerd op beschuldiging van witwassen, maar pleitte onschuldig en werd vrijgelaten op een borgtocht van $2 miljoen. De derde oprichter, Roman Semenov, is nog steeds voortvluchtig.
Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de crypto-wereld en hoe deze invloed hebben op jouw investeringen, hier op Crypto.nl.