Coinbase pakt Deribit – slimme zet of machtsgreep in de cryptoderivatenstrijd?

Coinbase, de grootste cryptobeurs van de VS, heeft Deribit overgenomen voor een opvallend bedrag van 2,9 miljard dollar. Daarmee zet het bedrijf een stevige stap in de wereld van cryptoderivaten – een markt die razendsnel groeit én steeds belangrijker wordt voor professionele handelaren.
Wat maakt deze deal zo interessant?
Deribit is al jaren dé plek voor handel in crypto-opties, met rond de 30 miljard dollar aan openstaande contracten. Opties geven je het recht (maar niet de verplichting) om een munt zoals Bitcoin of Ethereum op een later moment te kopen of verkopen. Ideaal dus voor wie wil speculeren op koersschommelingen.
Coinbase had al een internationaal platform voor futures (dat zijn contracten waarbij je wél verplicht bent om te kopen of verkopen), met zo’n 10 miljard dollar aan dagelijkse handelsvolume. Door Deribit erbij te nemen, wordt Coinbase in één klap de grootste speler wereldwijd op het gebied van crypto-derivaten.
Meer dan alleen een overname
Deze deal is meer dan een financiële transactie. Coinbase versterkt hiermee zijn internationale positie, buiten de streng gereguleerde Amerikaanse markt. Deribit richt zich vooral op professionele handelaren in Europa en Azië, en laat de Amerikaanse markt bewust links liggen. Voor Coinbase is dat strategisch slim: meer bereik, minder gedoe met toezichthouders.
Spencer Yang, medeoprichter van Fractal Bitcoin, noemt de zet van Coinbase logisch:
“Met deze deal vinkt Coinbase alle soorten derivaten af – zowel gereguleerd als zelfgereguleerd.”
Ook Jeff Park van Bitwise noemt het “misschien wel de beste cryptodeal ooit.”
De strijd om de derivatenmarkt is begonnen
Derivaten zijn aantrekkelijk voor crypto-exchanges omdat ze zorgen voor hogere volumes, meer handelsactiviteit én meer inkomsten. Het is dan ook geen verrassing dat andere grote spelers zoals Binance, Kraken en Robinhood zich ook roeren op deze markt. Maar met de overname van Deribit heeft Coinbase een flinke voorsprong gepakt.
Of dit op lange termijn voldoende is om de dominantie van Binance te doorbreken, valt nog te bezien. Maar één ding is zeker: de slag om de wereldwijde derivatenmarkt is losgebarsten, en Coinbase heeft net zijn zwaarste wapen ingezet.