Starknet maakt bouwen aan eigen blockchain eenvoudiger met SN Stack
Zero-knowledge (ZK)-technologie blijft een gamechanger voor het schalen van blockchains. Het biedt niet alleen betere prestaties, maar ook sterke beveiliging die zelfs bestand is tegen toekomstige kwantumcomputers. Met de lancering van de Starknet Stack zet Starknet, een layer-2 oplossing voor Ethereum, een nieuwe stap. Ontwikkelaars kunnen hiermee eenvoudig hun eigen blockchain bouwen.
De Starknet Stack biedt drie verschillende configuraties:
- StarkWare Sequencer: Een gebruiksklare oplossing die lijkt op de openbare Starknet-stack.
- Madera: Een open-source optie die volledig aanpasbaar is.
- Dojo: Speciaal ontworpen voor blockchain-games.
Volgens Leo Sizaret, business development manager bij StarkWare, is zero-knowledge-technologie de sleutel tot de toekomst van blockchain.
“Het combineert uitstekende schaalbaarheid met sterke beveiliging. Bovendien is het kostenefficiënt en bestand tegen kwantumbedreigingen,” legt hij uit.
Wat maakt zero-knowledge zo krachtig?
Zero-knowledge-technologie maakt het mogelijk om gegevens te verifiëren zonder de inhoud ervan prijs te geven. Dit is vooral nuttig voor het beschermen van privacy en voorkomt dat gevoelige data blootgesteld wordt. De ZK-Stark-technologie, die Starknet aandrijft, is een van de methoden die dit mogelijk maken.
Recent onderzoek benadrukt hoe belangrijk deze technologie is in een toekomst waarin kwantumcomputers steeds geavanceerder worden. Cryptograaf XinXin Fan ontving zelfs een prijs voor zijn voorstel om Ethereum te beschermen met hash-gebaseerde zero-knowledge-proofs. Hiermee kan elke transactie worden afgeschermd tegen potentiële kwantumaanvallen.
Is de kwantumdreiging echt een probleem?
Hoewel kwantumcomputers indrukwekkende vooruitgang boeken, zeggen experts dat we nog ver verwijderd zijn van een echte dreiging. Zo introduceerde Google onlangs Willow, een geavanceerde kwantumprocessor die bepaalde berekeningen razendsnel kan uitvoeren. Toch blijft het huidige niveau van kwantumcomputing niet in staat om moderne encryptie, die werkt met sleutels van 2.048 tot 4.096 bits, te kraken.
Er ontstond veel ophef toen onderzoekers van de Shanghai University beweerden dat zij encryptie hadden gekraakt met een kwantumcomputer. Maar dit betrof slechts een 22-bit getal, wat nauwelijks vergelijkbaar is met de encryptiestandaarden die we nu gebruiken. De dreiging lijkt vooralsnog ver weg.
Toekomstbestendige blockchains bouwen
Met de introductie van de Starknet Stack laat Starknet zien hoe belangrijk innovatie is voor de toekomst van blockchaintechnologie. Het biedt ontwikkelaars niet alleen nieuwe mogelijkheden, maar ook een manier om zich voor te bereiden op een tijd waarin kwantumcomputers wel een rol van betekenis kunnen spelen.