Kyrgyzstan geeft digitale som groen licht – maar pas in 2026 weten we echt meer

Kyrgyzstan zet een grote stap richting een eigen digitale munt. De president van het land, Sadyr Zhaparov, heeft een wet ondertekend die de weg vrijmaakt voor de “digitale som” – een digitale versie van de nationale munt. De wet geeft de centrale bank het alleenrecht om de munt te ontwikkelen, uit te geven en te beheren.
Met de nieuwe wet krijgt de digitale som ook de status van wettig betaalmiddel. Toch is het nog geen done deal: pas eind 2026 beslist de centrale bank of de digitale munt er daadwerkelijk komt. Ondertussen start dit jaar wel een eerste testfase.
Eerst testen, dan beslissen
De centrale bank gaat de komende tijd de technische infrastructuur testen en moet bovendien zorgen voor goede beveiliging. Denk aan cryptografische bescherming, zodat de digitale som niet kan worden misbruikt voor fraude.
Niet iedereen is enthousiast
Binnen de cryptowereld zijn de meningen over zogeheten CBDC’s (central bank digital currencies) verdeeld. Tegenstanders vrezen dat zo’n munt de privacy aantast en overheden te veel macht geeft over jouw financiële gegevens.
Toch is Kyrgyzstan niet de enige die hiermee experimenteert. Wereldwijd zijn meer dan 100 landen bezig met vergelijkbare projecten. Maar slechts vier hebben er echt eentje gelanceerd: de Sand Dollar (Bahama’s), e-Naira (Nigeria), ZiG (Zimbabwe) en JAM-DEX (Jamaica).
Blockchain krijgt meer aandacht in het land
De wet komt kort nadat voormalig Binance-topman Changpeng “CZ” Zhao aankondigde Kyrgyzstan te gaan adviseren over crypto- en blockchainwetgeving. Hij sloot daarvoor een deal met het nationale investeringsagentschap.
President Zhaparov ziet blockchain als een kans voor de economie én de veiligheid van digitale bezittingen. Hij verwacht dat de technologie nieuwe mogelijkheden creëert voor zowel ondernemers als burgers.
Ook opvallend: Kyrgyzstan is door zijn overvloed aan waterkracht een aantrekkelijk land voor cryptomining. Meer dan 30% van de energie komt uit waterkrachtcentrales, maar slechts een tiende van het potentieel wordt benut.