Stagnatie in Stablecoin Groei voorafgaand aan Amerikaanse Inflatiegegevens
De uitbreiding van stablecoins, de cryptocurrencies die gekoppeld zijn aan de dollar, heeft een pauze ingelast na de Bitcoin halvering op 20 april, een gebeurtenis die normaal gesproken de markt bullish zou moeten stemmen. Echter, sindsdien is de gezamenlijke marktwaarde van de top drie stablecoins – Tether (USDT), USDC, en DAI (DAI) – die meer dan 90% van deze markt uitmaken, gestabiliseerd tussen de 149 en 150 miljard dollar. Deze consolidatie volgt op een periode van groei, maar zou volgens analyses van 10x Research mogelijk een neerwaartse trend voor de markt kunnen inluiden.
“Sinds de halvering is er nauwelijks groei waargenomen in de instroom van stablecoins, en is de leverage in Bitcoin futures aanzienlijk gedaald,” aldus Markus Thielen van 10x Research.
Thielen voorspelt dat de prijs van Bitcoin mogelijk kan dalen naar $55.000 of lager, terwijl Ether, de nummer twee cryptovaluta, zou kunnen terugvallen naar $2.500.
De rol van stablecoins is fundamenteel in de cryptomarkt, omdat ze vaak gebruikt worden voor het financieren van aankopen en het handelen in derivaten. Een toename in hun voorraad suggereert een verhoogde instroom in de markt, wat doorgaans als een positief signaal wordt gezien. In de aanloop naar de laatste halvering, steeg de gecombineerde marktkapitalisatie van deze drie stablecoins met meer dan 23% tot bijna $149 miljard. Gedurende diezelfde periode steeg Bitcoin met meer dan 50% tot $65.000, en de totale marktkapitalisatie van de cryptomarkt groeide met 50% tot $3,2 biljoen.
De groei van stablecoins lijkt echter vertraagd naast een opmerkelijke vertraging in de instroom naar in de VS genoteerde spot exchange-traded funds (ETFs). Data toont aan dat de instroom in de weken rond de vierde Bitcoin halvering aanzienlijk is afgenomen, wat de bullish trend heeft afgezwakt. Sindsdien heeft de cryptocurrency voornamelijk geschommeld tussen $60.000 en $65.000. Opmerkelijk is dat de Amerikaanse consumentenprijsindex (CPI), die op woensdag wordt gepubliceerd, een zachtere stijging dan verwacht kan tonen, wat Bitcoin potentieel boven $65.000 zou kunnen tillen. Volgens experts kan een daling in de inflatie de hoop op renteverlagingen door de Fed later dit jaar versterken, wat meer instroom naar risicovolle activa, zoals cryptocurrencies, zou kunnen stimuleren.
Daarnaast zou de Chinese economie een boost kunnen krijgen door liquiditeitsinjecties. China is van plan om tot december een biljoen yuan aan obligaties te verkopen, wat een nieuwe golf van liquiditeit in de markten zou brengen. Dit alles speelt mee in de dynamische en vaak onvoorspelbare wereld van crypto-investeringen, waar elke economische indicator of beleidsverandering directe gevolgen kan hebben voor de markt.