Bitcoin als reddingsboei voor het regenwoud? Dit is het plan van de Rainforest Foundation
Steeds meer bedrijven en landen zetten Bitcoin in als financieel vangnet. Nu volgt ook een non-profitorganisatie: de Rainforest Foundation US (RFUS). Zij willen 100 BTC (ongeveer 10 miljoen dollar) ophalen om hun werk in het Amazonegebied te financieren. Het doel? Inheemse gemeenschappen steunen en regenwouden beschermen, zonder afhankelijk te zijn van traditionele donaties.
Waarom Bitcoin?
Inflatie tast de waarde van geld aan. Volgens RFUS-directeur Suzanne Pelletier is dat een groot probleem voor organisaties die afhankelijk zijn van donaties.
“Het geld dat we ontvangen, verliest in de loop der tijd waarde. We zagen hoe bedrijven zoals MicroStrategy Bitcoin gebruiken om kapitaal te beschermen en dachten: waarom niet hetzelfde doen in de non-profitsector?”
Daarnaast speelt timing een rol. De Bitcoin-halving komt eraan en als de koers stijgt, kan de organisatie haar impact flink vergroten. Daarom willen ze hun Bitcoin-reserve juist nu opbouwen.
Van Bitcoin naar bosbescherming
Het grote verschil met andere Bitcoin-reserves? RFUS houdt de BTC niet jarenlang vast, maar zet het geld actief in. De stichting werkt al bijna 40 jaar samen met inheemse gemeenschappen in Peru, Brazilië en Guyana om regenwouden te beschermen.
De impact van donaties wordt direct voelbaar:
- 1 BTC financiert de bescherming van 50.000 hectare regenwoud voor een jaar.
- 0.0015 BTC (€147) betaalt voor satellietmonitoring van 50 hectare om ontbossing op te sporen.
- 0.0154 BTC (€1.500) bekostigt een jaarsalaris voor een inheemse boswachter.
In tegenstelling tot veel natuurorganisaties richt RFUS zich niet alleen op landbehoud, maar vooral op de mensen die er wonen. Zij krijgen juridische, financiële en technische ondersteuning om hun leefgebied zelf te beschermen.
Een project dat begint bij de mensen
RFUS stelt dat alle initiatieven in samenwerking met inheemse gemeenschappen worden opgezet.
“We komen niet met een vooraf bepaald plan, maar werken samen met lokale gemeenschappen om projecten te ontwikkelen die echt impact maken,” zegt Pelletier.
Door Bitcoin als reserve te gebruiken, hoopt de organisatie haar budget de komende tien jaar te verdrievoudigen. Tegelijkertijd laten ze zien dat BTC ook in de non-profitwereld een rol kan spelen. Of dit plan een succes wordt, zal de tijd leren.