Web2.5 verovert crypto – en Aptos pakt zijn moment

De meeste blockchains blijven zweren bij decentralisatie, maar bij Aptos is iets anders aan de hand. Daar zien ze Web2.5-apps – die een mix zijn van traditionele internetdiensten en Web3-functies – razendsnel groeien. En het mooie? Ze verdienen er goed aan.
Niet helemaal Web2, niet helemaal Web3
Web2.5 klinkt als een buzzword, maar het idee is simpel: apps die draaien op een blockchain, maar wél werken zoals je gewend bent. Geen ingewikkelde walletinstallaties, geen onbegrijpelijke interfaces – gewoon soepel gebruik, met op de achtergrond slimme Web3-technologie.
Volgens Ash Pampati, hoofd ecosysteem bij Aptos, is dat precies wat de massa nodig heeft:
“Consumenten willen geen crypto-ervaring, ze willen een goede ervaring – punt.”
Waarom Aptos ineens zo’n trekpleister is
Aptos is gebouwd door ex-Meta-ontwikkelaars, en dat merk je. Het netwerk is ontworpen voor schaal, snelheid en eenvoud. Vooral voor ontwikkelaars die geen zin hebben in de typische Web3-hobbels is het een walhalla.
Pampati: “Ons platform haalt de complexiteit weg. Je kunt gewoon iets bouwen wat werkt – zonder dat je concessies hoeft te doen aan decentralisatie.”
Fans, distributie en keiharde omzet
Wat werkt er dan zo goed op Aptos? Apps die inzetten op community en fanbinding. Denk aan loyaliteitsprogramma’s, creatieve distributie van digitale content of games met ingebouwde beloningen. Het zijn precies dit soort toepassingen die volgens Pampati “tons of revenue” binnenhalen.
Niet met snelle NFT-hypes of memecoins, maar met producten die mensen echt willen gebruiken.
Maar… hoe bereik je de rest?
Toch blijft de grote vraag: hoe trek je de volgende 10 miljoen gebruikers aan? Pampati ziet veel founders terugvallen op oude recepten – de zoveelste token of verzamelbare aap. Maar dat gaat het niet meer doen.
“We hebben een nieuwe katalysator nodig,” zegt hij. “Iets fris, iets dat verder kijkt dan wat er al is gedaan.”
Volgens hem ligt de toekomst bij builders die niet kopiëren, maar experimenteren.
De echte adoptie komt van gemak
De les? Wie Web3 groot wil maken, moet durven denken als een Web2-bedrijf. Gebruikers willen geen frictie, maar flow. Geen ideologie, maar gebruiksgemak. En als dat lukt, volgen de inkomsten vanzelf.