VanEck verlengt fee-vrijstelling voor Bitcoin ETF: Meer kansen voor beleggers
VanEck heeft bekendgemaakt dat de fee-vrijstelling voor zijn Bitcoin ETF (HODL) wordt verlengd. Deze beslissing komt in een tijd waarin de markt voor Bitcoin-ETF’s steeds competitiever wordt. De verlenging, aangekondigd op 25 november, moet meer beleggers aantrekken die willen profiteren van de mogelijkheden van Bitcoin.
De fee-vrijstelling geldt nu voor de eerste $2,5 miljard aan netto-activa tot 10 januari 2026. Eerder was deze vrijstelling beperkt tot $1,5 miljard en zou deze aflopen in maart 2025. Volgens Kyle DaCruz, directeur digitale asset-producten bij VanEck, is de oorspronkelijke limiet bijna bereikt, mede dankzij de groeiende interesse in Bitcoin als beleggingsoptie.
Waarom deze stap van VanEck?
VanEck wil met deze verlenging de drempel verlagen voor beleggers om Bitcoin en digitale activa op te nemen in hun portefeuille. Het standaardtarief van de beheervergoeding is 0,20%, wat redelijk concurrerend is, al hanteren sommige aanbieders zoals Grayscale Bitcoin Mini Trust een lager tarief van 0,15%. Toch lijkt VanEck met deze actie een sterke positie te willen innemen in de strijd om beleggers.
Het gebruik van fee-vrijstellingen is niet nieuw in de cryptomarkt. Bij de lancering van veel Bitcoin- en Ethereum-ETF’s in 2025 werden dergelijke kortingen vaak toegepast, zij het meestal voor een periode van zes maanden tot een jaar. De beslissing van VanEck om de vrijstelling langer te laten duren, laat zien hoe serieus ze de concurrentie nemen.
Bitcoin-ETF’s winnen terrein
Sinds de introductie van spot Bitcoin-ETF’s begin dit jaar hebben deze producten een sterke positie verworven op de markt. Het enthousiasme nam verder toe na de verkiezing van een Amerikaanse president met een pro-crypto houding. Volgens Bloomberg Intelligence overschreden Amerikaanse Bitcoin-ETF’s op 21 november voor het eerst de grens van $100 miljard aan netto-activa.
Bitcoin-ETF’s maken het voor veel mensen eenvoudiger om in Bitcoin te investeren. Voorheen hadden beleggers vaak een crypto-wallet nodig of moesten ze handelen via beurzen. Met een ETF kunnen ze Bitcoin kopen zonder die technische stappen, terwijl ze profiteren van lagere transactiekosten en veilige opslag.
Wat betekent dit voor Nederlandse beleggers?
Voor Nederlandse beleggers is de verlenging van de fee-vrijstelling een interessante ontwikkeling. Het verlaagt de kosten en maakt investeren in Bitcoin aantrekkelijker, zeker nu de populariteit van digitale activa blijft groeien. Wel is het belangrijk om te letten op verschillen tussen aanbieders, zoals beheerkosten en marktaandeel, voordat je een keuze maakt.
De verlenging door VanEck benadrukt dat de markt voor Bitcoin-ETF’s volwassen aan het worden is. Met steeds meer mogelijkheden om eenvoudig en tegen lage kosten te investeren, wordt Bitcoin een logische toevoeging aan de portefeuille van zowel beginnende als ervaren beleggers.