Blockchain-technologie biedt kansen voor het verbeteren van het Britse betalingsverkeer
De Britse financiële sector, goed voor de verwerking van maar liefst $14,5 biljoen aan betalingen per jaar, kan flink profiteren van blockchaintechnologie. Volgens UK Finance, een toonaangevende brancheorganisatie, kan de Regulated Liability Network (RLN) — een blockchain-gebaseerd netwerk voor betalingen en afwikkelingen — een belangrijke rol spelen in de toekomst van het betalingsverkeer.
Na een succesvol experiment met de RLN op 17 september, benadrukt UK Finance dat de technologie nieuwe mogelijkheden biedt, zoals programmeerbare betalingen en meer innovatie. Het platform is ontworpen om digitale valuta van centrale banken (CBDC’s) en tokenized assets te verwerken.
Belang van samenwerking en innovatie
UK Finance pleit voor meer samenwerking met regelgevers om de volledige potentie van de RLN te benutten. Het platform kan mislukte betalingen voorkomen en fraude verminderen. Hoewel de wet- en regelgeving in het Verenigd Koninkrijk flexibel genoeg is om vernieuwingen te ondersteunen, is er volgens UK Finance meer actie nodig van de overheid om het systeem verder te ontwikkelen.
Jana Mackintosh, directeur betalingen bij UK Finance, benadrukt dat de private sector klaar is om te investeren in de toekomst van commercieel bankgeld, maar dat een partnerschap met de overheid essentieel is voor succes.
Wat kan de RLN betekenen?
De RLN maakt gebruik van distributed ledger technology (DLT) en richt zich vooral op commerciële banken. Jaarlijks verwerkt dit systeem $14,52 biljoen aan betalingen en het kan zowel wholesale CBDC’s, commercieel bankgeld als elektronisch geld beheren. Het netwerk stelt partijen in staat betalingen te verwerken, fondsen over te dragen, vast te zetten en vrij te geven, en betalingen te programmeren.
Uit het experiment bleek dat de RLN nieuwe bedrijven een centraal toegangspunt kan bieden tot bestaande financiële instellingen en geavanceerde betalingssystemen. Dit zou de doelen van de Bank of England ondersteunen, zoals het behoud van de eenheid van geld en het bevorderen van innovatie in de sector.
Banken doen mee
De testfase van de RLN startte in april met medewerking van grote banken zoals Barclays, Citi, HSBC en betalingsgiganten als Mastercard en Visa. Het platform heeft niet alleen de potentie om het huidige betalingssysteem te verbeteren, maar ook om nieuwe mogelijkheden te creëren voor innovatieve bedrijven in de betaalwereld.
UK Finance blijft pleiten voor verdere stappen om de RLN volledig te implementeren. Het ziet de betrokkenheid van de overheid als een belangrijke factor voor succes op de lange termijn.