Helium Mobile: Vooruitgang in Gedecentraliseerde Netwerken
Gedecentraliseerde fysieke infrastructuurnetwerken (DePin) waren in de eerste helft van 2024 een van de meest winstgevende sectoren voor investeerders. Helium Mobile, een gedecentraliseerd mobiel en draadloos netwerk, heeft sinds juni grote stappen gezet na de lancering van hun productroutekaart.
Uitbreiding en Samenwerking
Helium Mobile heeft zijn netwerkdekking vergroot, de compatibiliteit met hardware van derden verbeterd en pilotprogramma’s gestart met andere telecomproviders om netwerkinteroperabiliteit te testen. Dankzij het licentieprogramma van Helium kunnen hardware-ontwikkelaars netwerkcompatibele apparaten zoals routers, hotspots en draadloze relais maken en lanceren.
RAKwireless was de eerste fabrikant die profiteerde van Helium’s licentieprogramma met zijn MNTD.FI Pro mobiele hotspot, momenteel alleen beschikbaar in de Verenigde Staten. Daarnaast werkt Helium aan samenwerking met andere draadloze providers via het OpenRoaming-framework, een standaard ontwikkeld door de Wireless Broadband Alliance.
Nieuwe Partnerschappen
Begin 2024 kondigde telecombedrijf Telefónica een samenwerking aan met Helium om de draadloze dekking in Mexico uit te breiden. Deze samenwerking stelt Telefónica-abonnees in Mexico-Stad en Oaxaca in staat om verbinding te maken met Helium Mobile hotspots, wat zorgt voor betere dekking in afgelegen gebieden en het ontlasten van Telefónica’s netwerk.
DePin: De Toekomst van Infrastructuur
Gedecentraliseerde fysieke infrastructuurnetwerken trekken steeds meer aandacht. Volgens BitEye leverden DePin-netwerken in de eerste helft van 2024 een gemiddeld rendement van 58,74% voor investeerders. Deze netwerken geven individuen en gemeenschappen de kans om de controle over hun infrastructuur te nemen en beloningen te verdienen door het leveren van diensten en onderhoud.
Traditionele nutsbedrijven zoals internetproviders, energiebedrijven en telecombedrijven vragen vaak om grote initiële investeringen voor hun diensten. Hierdoor hebben ze vaak monopolies in lokale markten. Ze werken samen met overheden om prijzen en beleid vast te stellen, wat hen exclusieve rechten geeft in bepaalde gebieden.
Voorstanders van DePin geloven dat deze gedecentraliseerde netwerken de macht van grote nutsbedrijven en technologiebedrijven kunnen doorbreken. Ze verlagen de toetredingsdrempels en bieden meer mogelijkheden voor individuen en gemeenschappen om betrokken te raken en te profiteren.
Conclusie
Helium Mobile en de bredere DePin-beweging laten zien hoe gedecentraliseerde netwerken traditionele infrastructuren kunnen uitdagen en nieuwe kansen kunnen creëren. Dit is een opwindende ontwikkeling voor investeerders en gemeenschappen die op zoek zijn naar innovatieve manieren om hun fysieke infrastructuur te beheren en te verbeteren.