Crypto-startups krijgen minder deals, maar wél meer geld

De hoeveelheid deals in de cryptowereld is flink gedaald, maar het geld dat erin omgaat? Dat is juist verdubbeld. In het eerste kwartaal van 2025 werd er maar liefst $6 miljard geïnvesteerd in crypto-startups. Ter vergelijking: een jaar geleden was dat nog $2,6 miljard.
Minder handtekeningen, grotere cheques
Volgens marktonderzoeker PitchBook zijn er in Q1 van dit jaar 405 investeringsrondes gesloten. Dat is een stuk minder dan de 670 van vorig jaar. Toch stroomde er nu meer geld de markt in dan ooit. Ook ten opzichte van het vorige kwartaal (Q4 2024), waarin $3 miljard werd opgehaald, is dat een forse stijging.
Wat blijkt? Investeerders steken liever grotere bedragen in minder bedrijven—en kiezen daarmee voor kwaliteit boven kwantiteit.
Exchanges en stablecoins in trek
Het meeste kapitaal ging naar bedrijven in de hoek van crypto exchanges, asset managers en financiële diensten. Alleen al deze groep haalde samen $2,55 miljard op, verdeeld over slechts 16 deals.
Ook bedrijven die bouwen aan crypto-infrastructuur deden het goed, met $955 miljoen over 30 deals. Daarnaast blijft de vraag naar stablecoins groeien. De totale marktwaarde daarvan steeg in drie maanden tijd van $202 naar $227 miljard. Terwijl andere crypto’s stilstonden of daalden, groeiden dollar-stablecoins gestaag door.
Volgens analist Robert Le blijft “dollar-settlement”—het versturen en ontvangen van geld in stablecoins—de belangrijkste toepassing van crypto. En dat lijkt voorlopig niet te veranderen.
Circle wordt de volgende graadmeter
De mogelijke beursgang van Circle, het bedrijf achter USDC, kan volgens PitchBook hét moment worden waarop de markt een nieuwe waarderingstoets krijgt. Als Circle bij een IPO boven de verwachte $4 tot $5 miljard wordt gewaardeerd, kan dat het vertrouwen in crypto-bedrijfsmodellen nieuw leven inblazen.
Circle heeft inmiddels $1,18 miljard aan durfkapitaal opgehaald. PitchBook schat de kans op een beursgang op 64%.
Een succesvolle beursgang zou volgens Le ook nieuwe investeringen kunnen aanwakkeren, vooral in startups die zich richten op betalingen, internationale transacties en het slimmer beheren van bedrijfsreserves met stablecoins.
Veiligheid als groeimarkt
De enorme hack bij Bybit in februari, waarbij $1,4 miljard werd buitgemaakt, zorgt voor een andere verschuiving: meer aandacht voor veiligheid. Denk aan tools die aantonen dat een bedrijf écht de crypto in kas heeft die het beweert te hebben (proof-of-reserves), betere opslagoplossingen en software die het beheren van privésleutels versimpelt.
Volgens Le kunnen startups in deze hoek rekenen op meer interesse van investeerders—juist nu veiligheid weer hoog op de agenda staat.