Voormalige Cred-topmannen bekennen miljoenenfraude met cryptotegoeden

Twee ex-bestuurders van het failliete cryptoplatform Cred hebben toegegeven dat ze gebruikers bewust hebben misleid. Daardoor verdampte tot wel 150 miljoen dollar aan ingelegde tegoeden.
Gladde praatjes, lege beloftes
Daniel Schatt (voormalig CEO) en Joseph Podulka (voormalig CFO) gaven toe dat ze bewust onvolledige en rooskleurige informatie deelden met klanten. Ze verzwegen ondertussen de problemen binnen het bedrijf, in de hoop zo meer geld binnen te halen. Daarmee pleegden ze volgens justitie wire fraud – in het Nederlands vergelijkbaar met digitale oplichting.
Als straf riskeren ze tot zes jaar cel. De uitspraak volgt op 26 augustus. Ook een derde bestuurslid, James Alexander, hangt straf boven het hoofd.
Misleiding achter de schermen
Cred deed zich voor als een betrouwbare partij die alleen leningen verstrekte met onderpand en veilige crypto-investeringen deed. In werkelijkheid leunde het bedrijf zwaar op risicovolle microkredieten via het Chinese MoKredit. Klanten kregen hierover niets te horen.
Toen de Bitcoin op 11 maart 2020 plots met 40% daalde, kon Cred zijn beloftes niet meer waarmaken. Toch bleven de bestuurders doen alsof er niets aan de hand was, terwijl het bedrijf afstevende op faillissement.
Duizenden klanten zagen hun geld verdwijnen
In november 2020 trok Cred de stekker eruit. Klanten bleven achter met lege wallets en veel vragen. Volgens officiële cijfers liep de schade voor gebruikers op tot 150 miljoen dollar. Inmiddels is de waarde van de overgebleven activa gestegen naar zo’n 783 miljoen dollar, maar het is onzeker hoeveel daarvan uiteindelijk terugkomt bij de gedupeerden.
Meer kopstukken onder vuur
Cred staat niet op zichzelf. Alex Mashinsky, oprichter van Celsius, kreeg eerder deze maand twaalf jaar celstraf voor vergelijkbare fraude. En bij Wolf Capital bekende medeoprichter Travis Ford schuld aan het oplichten van investeerders met valse beloften van hoge rendementen.
Let op waar je je crypto parkeert
Het is een harde les: ook in crypto geldt dat transparantie, toezicht en gezond wantrouwen essentieel zijn. Zeker als een platform belooft dat je ‘veilig’ hoge rentes kunt verdienen, is het slim om door te vragen – voordat je in dezelfde val trapt als duizenden anderen.