Crimineel cryptoplatform Xinbi sluist miljarden door via stablecoins

Een Chinese Telegram-groep, vermomd als ‘investeringsplatform’, blijkt het zenuwcentrum van een miljardenoperatie in crypto-witwassen. De spil? Xinbi Guarantee – een zogenaamd ‘legitiem’ bedrijf dat is geregistreerd in Colorado, maar in werkelijkheid draait op volle toeren in de onderwereld van Zuidoost-Azië.
Van Amerikaanse inschrijving tot Aziatische oplichtingshub
Op papier presenteert Xinbi zich als een financieel garantiekantoor. In werkelijkheid verkoopt het via Telegram alles wat online criminelen nodig hebben: gestolen persoonsgegevens, nep-ID’s, witwasdiensten en zelfs Starlink-apparatuur voor scammers die onzichtbaar willen blijven.
Volgens blockchain-analysebedrijf Elliptic stroomde er inmiddels al meer dan $8,4 miljard door het platform, grotendeels via de stablecoin Tether (USDT). Alleen al in het vierde kwartaal van 2024 ging het om ruim $1 miljard aan transacties.
Xinbi werkt met een zogenoemd ‘garantiemodel’: oplichters storten borg om hun betrouwbaarheid te “bewijzen”. Het platform telt inmiddels meer dan 230.000 gebruikers.
Link met Noord-Korea en andere spelers
Elliptic ontdekte duizenden crypto-wallets die aan Xinbi gelinkt zijn. Uit het onderzoek blijkt bovendien dat Noord-Koreaanse hackers het platform gebruiken om gestolen crypto’s wit te wassen. En dit is nog maar het topje van de ijsberg — de $8,4 miljard is volgens Elliptic slechts het ‘minimale’ bedrag dat ze konden traceren.
Xinbi is niet de enige in deze schimmige sector. In 2024 werd ook Huione Guarantee ontmaskerd – een nog grotere Chinese marktplaats die voor $98 miljard aan crypto verwerkte. Dat netwerk is inmiddels door de VS officieel aangemerkt als witwasoperatie en afgesloten van het Amerikaanse financiële systeem.
Waarom dit ertoe doet
Deze platforms laten zien hoe stablecoins zoals USDT niet alleen gebruikt worden door legitieme investeerders, maar ook door criminelen die buiten het zicht van toezichthouders willen blijven. De groei van dit soort netwerken benadrukt het belang van transparantie, betere controlemechanismen en samenwerking tussen landen.
Voor de Nederlandse crypto-investeerder is dit vooral een wake-up call: blockchain mag dan transparant zijn, maar dat betekent niet dat iedereen die het gebruikt zuivere koffie is.