Loopscale haalt gestolen crypto terug na slimme deal met hacker

DeFi-platform Loopscale heeft afgelopen weekend een flinke klap te verduren gehad, maar wist daarna verrassend snel bijna de helft van de buitgemaakte crypto terug te halen. Een slimme onderhandeling met de hacker bracht uitkomst.
Op 29 april liet Loopscale weten dat inmiddels 19.463 Wrapped SOL (WSOL) — goed voor ongeveer $2,88 miljoen — weer veilig in hun wallets staat. De eerste terugbetalingen kwamen in stukken binnen: 10.000 WSOL (ongeveer $1,48 miljoen), 4.463 WSOL ($660.000) en eerder al 5.000 WSOL ($740.000).
Snelle actie na miljoenenhack
De hack vond plaats op 26 april. Door het manipuleren van de prijsfunctie van Loopscale’s eigen RateX PT-token, lukte het de aanvaller om $5,7 miljoen in USDC en 1.200 SOL uit de kluizen te halen. Het verlies trof alleen spaarders die hun crypto in de vaults hadden gestald — leners en ‘loopers’ werden niet geraakt.
Loopscale schakelde snel: binnen 24 uur stuurden ze een openbare boodschap naar de hacker, met een opvallend voorstel. Als de aanvaller 90% van de buit zou teruggeven, kreeg hij 10% als beloning én zou hij niet aansprakelijk worden gesteld. Zo niet, dan zou de zaak worden overgedragen aan de autoriteiten.
Die strategie werkte: op 28 april reageerde de hacker en toonde zich bereid tot een deal. Sindsdien verloopt de terugbetaling in stappen, waarbij een groot deel van de schade inmiddels is hersteld.
Steeds vaker herstel na DeFi-hacks
Hoewel hacks in de DeFi-wereld aan de orde van de dag zijn, blijft het terughalen van gestolen crypto zeldzaam. Toch komen herstelacties de laatste tijd iets vaker voor. Zo wist ook het leenplatform Term Finance onlangs $1 miljoen terug te halen na een incident met een verkeerd ingestelde oracle (een databron die slimme contracten voedt).
Ondanks deze lichtpuntjes blijf t de schade enorm. Alleen al in het eerste kwartaal van 2025 werd er meer dan $1,6 miljard aan crypto gestolen, zo meldde beveiligingsbedrijf PeckShield. Daarbij was één hack — een aanval op exchange Bybit door de Noord-Koreaanse Lazarus Group — goed voor ruim $1,5 miljard van dat bedrag.