Handelsoorlogen brengen blockchain onverwacht in beeld

Internationale spanningen en mogelijke handelsoorlogen zorgen voor onzekerheid op de markten — maar volgens het blockchainproject Truebit schuilt er ook een kans. De technologie achter crypto zou namelijk weleens dé manier kunnen worden om herkomst en eerlijkheid van goederen te bewijzen.
Van conflict naar kans: blockchain in de keten
De aanleiding: Donald Trump kondigde begin april plannen aan voor nieuwe invoerheffingen op buitenlandse producten. Vooral China ligt weer onder vuur. Hoewel hij de maatregel voor een paar landen tijdelijk uitstelde, lijkt een wereldwijde handelsoorlog opnieuw in de lucht te hangen.
Truebit ziet een duidelijke rol voor blockchain.
“Als landen hoge importtarieven opleggen, wil je zeker weten waar iets vandaan komt,” zegt Federico Kattan, CTO van Truebit.
“Blockchain maakt het mogelijk om de herkomst van een product vast te leggen — transparant en niet te manipuleren.”
Stel: een fabrikant verpakt zijn goederen slim in een land met lage tarieven om zo importheffingen te ontwijken. Met blockchain kun je zwart-op-wit aantonen waar de onderdelen écht vandaan komen. Alles wordt vastgelegd op een publieke, onveranderbare database: van productie tot levering. Fraude wordt daarmee een stuk lastiger.
Web3 in de praktijk
Truebit is gespecialiseerd in het toevoegen van ‘trustless verification’ aan applicaties. Oftewel: een manier om informatie te controleren zonder dat je een derde partij hoeft te vertrouwen. Het project werkt al samen met softwareleveranciers die oplossingen bouwen voor overheden. Ook is Truebit betrokken bij een EU-project rond Web3 en wereldwijde supply chains.
CEO Jason Teutsch: “We richten ons op de softwarebedrijven die met overheden werken. Dáár willen wij tussen zitten — daar ligt de invloed.”
Het project bestaat sinds 2017 en lanceerde in 2021 de TRU-token, met een huidige marktwaarde van ongeveer 20 miljoen dollar.
Niet zonder haken en ogen
Toch klinkt er ook een waarschuwing vanuit de sector. Handelsoorlogen kunnen juist zorgen voor versnipperde regelgeving en belemmeringen voor blockchainnetwerken. Denk aan knelpunten voor node-operators of zelfs censuur van gebruikers.
“Agressieve importmaatregelen kunnen de infrastructuur van blockchainnetwerken onder druk zetten,” zegt Nicholas Roberts-Huntley, CEO van Concrete & Glow Finance.
Eerlijke handel dankzij crypto?
Ondanks die risico’s biedt deze geopolitieke onrust ook ruimte voor innovatie. Blockchain kan overheden helpen om invoerregels eerlijk toe te passen én fraude aan te pakken. En wie weet wordt Web3 in de toekomst wel een standaardtool in internationale handel. Eén ding is duidelijk: de toepassingen gaan verder dan alleen crypto.