Ripple CEO waarschuwt: VS richt pijlen op Tether
Volgens Brad Garlinghouse, CEO van Ripple, is het “duidelijk” dat de Amerikaanse overheid Tether, de uitgever van de bekende stablecoin, op de korrel heeft. Dit zou grote gevolgen kunnen hebben voor de cryptomarkt, maar precies voorspellen hoe, blijft een uitdaging. Tijdens een aflevering van de World Class podcast op 10 mei liet Garlinghouse weten dat een nieuwe onvoorziene gebeurtenis in de cryptowereld, zoals de ineenstorting van FTX, “100%” zeker weer zal plaatsvinden.
“De Amerikaanse overheid heeft het gemunt op Tether, daar ben ik van overtuigd,” zei hij, zonder verder in detail te treden of te beweren dat eventuele acties tegen Tether een directe zwarte zwaan zouden zijn. Wel noemde hij het “interessant om in de gaten te houden.”
“Tether is een zeer belangrijk onderdeel van het ecosysteem,” voegde de Ripple-baas toe.
Hij erkende echter dat het moeilijk is te voorspellen welke impact mogelijke Amerikaanse regelgevende maatregelen tegen Tether zouden hebben op het cryptosysteem.
De opmerkingen van Garlinghouse komen op een moment dat Ripple plannen maakt om dit jaar zijn eigen stablecoin te lanceren. Tether Holdings Limited, het moederbedrijf van Tether, heeft wereldwijd verschillende dochterondernemingen die verantwoordelijk zijn voor de uitgifte en het beheer van de stablecoin Tether — ’s werelds grootste qua marktkapitalisatie.
In oktober vorig jaar riepen de Amerikaanse senator Cynthia Lummis en afgevaardigde French Hill in een brief aan het Ministerie van Justitie op om “zorgvuldig te evalueren in hoeverre Binance en Tether materiële steun en middelen bieden ter ondersteuning van terrorisme.”
Tether reageerde door te zeggen dat het “altijd wetshandhavingsinstanties heeft bijgestaan” wanneer daarom werd gevraagd en “volledig toegewijd” blijft om samen te werken met autoriteiten wereldwijd.
In november 2022 meldde dat de in Manhattan gevestigde Amerikaanse procureur Damian Williams een eerder onderzoek van het Ministerie van Justitie naar Tether had overgenomen. Dit onderzoek richt zich op de vermeende verhulling door Tether van crypto-gerelateerde fondsen van de banken die het gebruikte om contant geld te verplaatsen.
Het bedrijf is ook bekritiseerd vanwege zijn gebrek aan transparantie met betrekking tot zijn reserveondersteuningen en heeft de afgelopen jaren kwartaalrapporten van derden gepubliceerd over zijn treasury die USDT ondersteunt.
In oktober 2021 betaalde het een boete van 41 miljoen dollar aan de Commodity Futures Trading Commission, nadat de toezichthouder verklaarde dat Tether “onjuist aan klanten had voorgesteld” dat het voldoende fiatreserves had om USDT te ondersteunen voor “slechts 27,6% van de dagen” tussen 1 juni 2016 en 25 februari 2019.
Ripple is van plan om later dit jaar een Amerikaanse dollar stablecoin te lanceren, waarbij de chief technology officer van Ripple vertelde dat het zijn token zou ondersteunen met dollardeposito’s, kortlopende overheidsobligaties en “andere gelijkwaardige contanten.”