Cryptodieven slaan toe: $750 miljoen gestolen in Q3 2024
Het derde kwartaal van 2024 laat zien dat de dreiging van cryptohackers nog altijd groot is. Hoewel het aantal aanvallen afnam, schoot de waarde van de gestolen crypto’s juist omhoog. Cybersecuritybedrijf CertiK meldde op 1 oktober dat er in totaal $753 miljoen aan crypto werd gestolen in 155 incidenten, een stijging van 9,5% ten opzichte van het vorige kwartaal.
Veiligheidsincidenten per keten in 3Q24. Bron: CertiK
Ethereum opnieuw het grootste doelwit Ethereum bleek het meest kwetsbaar, met 86 hacks, scams en exploits die samen $387 miljoen aan verliezen veroorzaakten. Een van de grootste klappen viel op 19 augustus, toen een Bitcoin-walvis 4.064 BTC verloor, wat op dat moment zo’n $238 miljoen waard was. Ook de Indiase cryptobeurs WazirX werd zwaar getroffen, waarbij $235 miljoen aan crypto werd gestolen.
Tot nu toe zijn er in 2024 al bijna $2 miljard aan crypto gestolen. In het eerste kwartaal ging het om $505 miljoen verspreid over 224 aanvallen, terwijl dit in het tweede kwartaal opliep naar $687 miljoen.
Herstel van gestolen crypto blijft achter Een ander opvallend punt is dat het terughalen van gestolen fondsen steeds moeilijker lijkt te worden. In het afgelopen kwartaal werd slechts 4,1% van de gestolen crypto’s teruggevonden, wat een flinke daling is ten opzichte van de 14,4% in het kwartaal daarvoor.
Phishing blijft koploper Phishing bleek in dit kwartaal de meest gebruikte aanvalsmethode, goed voor $343 miljoen aan verliezen in 65 incidenten. Bij phishing doen criminelen zich voor als betrouwbare partijen om gevoelige informatie, zoals privésleutels en inloggegevens, te stelen. Dit gebeurt vaak via e-mail, sociale media of nepwebsites. CertiK adviseert om altijd goed te letten op verdachte berichten en website-URL’s, en tweefactorauthenticatie (2FA) in te schakelen.
Privésleutels nog steeds kwetsbaar Naast phishing waren ook compromissen van privésleutels een groot probleem. Deze vorm van aanval zorgde voor $324 miljoen aan schade in slechts 10 incidenten. Andere veelvoorkomende aanvallen waren kwetsbaarheden in de code en manipulaties van cryptoprijzen.
Hoe bescherm je jezelf? Cryptobeleggers moeten steeds alerter zijn. Om jezelf te beschermen, is het slim om voorzichtig om te gaan met persoonlijke informatie, verdachte berichten te vermijden en altijd 2FA in te schakelen. Met de groeiende dreiging van hacks is waakzaamheid cruciaal om je crypto veilig te houden.
Blijf bewust van de risico’s en zorg ervoor dat je de juiste maatregelen neemt om je digitale bezittingen te beschermen.