Bankera-oprichters kochten luxe vastgoed met ICO-geld

De oprichters van crypto-fintechbedrijf Bankera blijken miljoenen aan investeerdersgeld te hebben gebruikt om luxe vastgoed te kopen. Dat onthult een nieuw onderzoek van de Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP).
In 2018 haalde Bankera meer dan 100 miljoen euro op via een ICO (Initial Coin Offering). Bijna de helft van dat bedrag verdween naar een bank op het eiland Vanuatu, eigendom van oprichters Vytautas Karalevičius, Justas Dobiliauskas en Mantas Mockevičius.
Van blockchain naar de Franse Rivièra
Via de bank op Vanuatu verstrekten de oprichters zichzelf miljoenen aan leningen. Met dat geld bouwden ze een luxe vastgoedportefeuille op, waaronder een villa aan de Franse Rivièra en high-end panden in Litouwen, waar Bankera ooit begon.
De documenten laten zien dat het geld niet alleen naar zakelijke investeringen ging. Ook privéleningen van miljoenen euro’s werden verstrekt aan de oprichters zelf.
Hoewel de advocaten van het drietal elke vorm van fraude ontkennen, willen ze niet ingaan op de specifieke transacties.
Mooie praatjes, weinig geleverd
Bankera beloofde ooit een volledige crypto-bank te worden, met diensten voor zowel consumenten als bedrijven. Investeerders kregen extra korting op diensten via de BNK-token en zouden wekelijks een deel van de omzet uitgekeerd krijgen.
In de praktijk stelden de opbrengsten snel teleur. De uitbetalingen zakten ver onder het beloofde niveau en werden in 2022 helemaal stopgezet. Ook de Europese banklicentie, een belangrijk verkooppunt van het project, is nooit behaald.
Ondanks de gigantische ICO-opbrengst is de volledige waarde van de BNK-token nu nog maar rond de 975.000 dollar, blijkt uit data van CoinGecko.
Bankera is nog steeds actief en biedt crypto-diensten aan, vooral via LinkedIn en in mindere mate via X.