Hoeveel macht mag één partij hebben? De staking-dominantie van Coinbase roept vragen op

Coinbase speelt inmiddels een hoofdrol in het Ethereum-netwerk. Dat lijkt goed nieuws voor de adoptie van crypto — maar onder de motorkap schuilt een risico dat steeds moeilijker te negeren is.
De Amerikaanse exchange beheert op dit moment meer dan 3,8 miljoen ETH, verdeeld over 120.000 validators. Daarmee is Coinbase verantwoordelijk voor ruim 11% van alle gestakete Ether. En dat roept een belangrijke vraag op: kan één partij te veel invloed krijgen op een decentraal netwerk?
Het risico van een ‘te grote’ speler
Ethereum draait op decentralisatie. Iedereen moet mee kunnen draaien in het netwerk — zonder dat er één centrale speler de baas is. Maar volgens Karan Sirdesai, CEO van Web3-platform Mira Network, komt die belofte in gevaar.
“Als een paar grote partijen steeds meer controle krijgen over de beveiliging van het netwerk, verlies je waar Ethereum ooit voor bedoeld was.”
Opvallend genoeg heeft liquid staking-platform Lido een nog groter aandeel in gestakete ETH. Maar Lido werkt met een netwerk van tientallen onafhankelijke validators. Coinbase niet — daar ligt de controle in handen van één partij.
Coinbase zegt zelf dat het het netwerk juist wil versterken. Zo draait de infrastructuur in meerdere landen, op verschillende cloudproviders, en met diverse Ethereum-software.
“De gezondheid van het netwerk staat voorop,” aldus het bedrijf. Maar de centrale rol van één partij blijft opvallend.
Meer instituten, minder spreiding?
De zorgen nemen toe nu grote vermogensbeheerders zich steeds meer met Ethereum bemoeien. Vooral de komst van Amerikaanse ETH-ETF’s — waarin Coinbase de meeste bewaarfuncties vervult — zorgt voor extra concentratie van macht.
Als straks ook banken actief mogen gaan staken, schuift Ethereum steeds verder richting het traditionele financiële systeem. En dat wringt. Want als toezichthouders druk zetten, zullen grote partijen zoals Coinbase of banken eerder geneigd zijn om regels te volgen dan om het netwerk censuurbestendig te houden.
Is er nog tegenwicht?
Toch zijn er ook lichtpuntjes. Meer institutionele validators kunnen — mits goed verdeeld — juist bijdragen aan een gezonder netwerk. Volgens Sirdesai kan Robinhood daar een rol in spelen.
“Ze hebben de techniek, de gebruikers en de crypto-infrastructuur. Als ze staking serieus oppakken, kunnen ze Coinbase echt uitdagen.”
Of dat gebeurt, is afwachten. Maar het onderliggende punt blijft staan: decentralisatie is geen gegeven. Hoe groter staking wordt, hoe belangrijker het is om te blijven letten op wie er aan de knoppen draait.