Ethereum onder vuur, maar slimme beleggers ruiken hun kans

Ethereum kreeg flinke klappen in het eerste kwartaal van 2025. De koers dook met 45% omlaag en alle winst na de Amerikaanse verkiezingen verdampte. Toch ziet vermogensbeheerder Fidelity juist kansen op de bodem. Volgens hun laatste analyse kan deze daling weleens het perfecte instapmoment zijn.
ETH lijkt ondergewaardeerd
In maart raakte Ethereum volgens de MVRV Z-Score de “ondergewaardeerde zone”. Die score vergelijkt de huidige marktwaarde met de gemiddelde aankoopprijs. In het verleden betekende zo’n dip vaak dat de koers zijn dieptepunt had bereikt.
Ook andere signalen wijzen op een zogenoemd capitulatiemoment: een punt waarop beleggers massaal afhaken of juist blijven zitten. De Net Unrealized Profit/Loss (NUPL) staat op nul – dat betekent dat winsten en verliezen elkaar ongeveer opheffen. Een neutraal punt dus, met ruimte voor herstel.
Opvallend is dat de meeste lange termijnbeleggers hun ETH niet verkopen, ondanks de daling. De gemiddelde aankoopprijs ligt rond de $2.020, zo’n 10% boven de huidige waarde. Terwijl veel kortetermijninvesteerders uitstapten, houden de ‘die hards’ stevig vast.
Technisch nog geen groen licht
Toch waarschuwt Fidelity dat dit geen garantie is voor direct herstel. In 2022 zakte de koers ook onder de gemiddelde aankoopprijs en ging daarna nóg verder omlaag. En vergeleken met Bitcoin staat Ethereum er zwakker voor: de verhouding tussen hun marktwaarden is gedaald naar het niveau van 2020.
Netwerkactiviteit op recordhoogte
Ondertussen leeft het Ethereum-ecosysteem juist op. Steeds meer mensen gebruiken het netwerk — vooral via zogenaamde Layer 2-oplossingen, die sneller en goedkoper transacties verwerken.
Volgens data van growthepie.xyz zijn er inmiddels 13,6 miljoen unieke gebruikers actief op deze netwerken. Unichain (een nieuwe Layer 2 van Uniswap) staat aan kop met meer dan 5,8 miljoen actieve gebruikers per week. Daarmee laat het Base en Arbitrum achter zich.
Daarnaast klimt ETH-technisch gezien weer boven een belangrijke indicator: de Ichimoku cloud op de 12-uursgrafiek. Voor veel analisten is dat een eerste signaal van herstel.