UBS zet blockchain in voor digitale goudhandel: wat betekent dit voor beleggers?
De Zwitserse grootbank UBS experimenteert met blockchaintechnologie om goudhandel toegankelijker en efficiënter te maken. Met een vermogen van meer dan $5,7 biljoen onder beheer heeft UBS een test afgerond met hun digitale goudproduct, UBS Key4 Gold, op het Ethereum Layer-2 netwerk ZKsync Validium. Maar waarom kiest een traditionele bank voor blockchain en wat betekent dit voor beleggers?
Aankondiging van een UBS blockchain-pilot. Bron: ZKsync
Blockchain en goud: een slimme combinatie?
UBS Key4 Gold is een fractioneel investeringsproduct, waarmee beleggers makkelijker kunnen investeren in goud zonder fysieke staven te hoeven kopen. Oorspronkelijk draaide dit systeem op UBS Gold Network, een interne blockchain die goudkluizen, aanbieders en distributeurs verbindt. Door de overstap naar ZKsync Validium profiteert UBS van betere schaalbaarheid, snellere transacties en extra privacy dankzij offchain data-opslag.
Volgens Alex Gluchowski, oprichter van ZKsync, is blockchain de toekomst van de financiële sector.
“Ik geloof dat financiën onchain zullen plaatsvinden en dat ZK-technologie een grote rol speelt in die transitie,” schreef hij op 31 januari op X.
De ambities van ZKsync
ZKsync heeft ambitieuze plannen: tegen 2025 wil het netwerk 10.000 transacties per seconde (TPS) kunnen verwerken, met transactiekosten van slechts $0.0001. Dit wordt mogelijk door zero-knowledge proofs (ZK-proofs), een cryptografische methode waarmee transacties worden geverifieerd zonder overbodige data op de blockchain op te slaan.
Dit soort innovaties maken Ethereum niet alleen sneller en goedkoper, maar ook veiliger en privacyvriendelijker. Steeds meer grote financiële spelers, zoals UBS, kijken daarom serieus naar blockchaintechnologie.
Wat betekent dit voor crypto-investeerders?
Dat een traditionele bank als UBS blockchain inzet voor goudhandel is een veelzeggende ontwikkeling. Het toont aan dat tokenized assets – digitale versies van fysieke bezittingen – steeds meer voet aan de grond krijgen in de financiële wereld. Als dit project succesvol blijkt, zou het de weg vrijmaken voor nog meer blockchain-oplossingen in traditionele markten.
De vraag is niet of blockchain een rol gaat spelen in de financiële sector, maar hoe snel traditionele instellingen zich zullen aanpassen.